Tuohesta tuotteiksi

Tuohi yleisesti

Tuohi on koivun ulointa kuorta. Tuohella on paljon erilaisia käyttökohteita.  Tuohen käyttämisen historia ulottuu kauas menneisyyteen asti. Tuohi on toiminut  mm. kirjoitusmateriaalina ja tuohesta on tehty vaatteita, koristeita ja käyttöesineitä kuten kirjekuoria, koreja ja juomapidikkeitä.

Miten tuohta hankitaan?

Tuohta ei ole vaikea hankkia. Tuohi vain irrotetaan koivun rungosta, josta se  irtoaa levymäisinä suikaleina. Mutta koivut kärsivät tuohen irottamisesta, sillä  koivu toipuu aika heikosti. Jos tuoheen tulee vähäinenkin vaurio, se voi johtaa  laajan alueen tuohikuoren kuolemaan. Tuohen alla oleva koivun kasvukerros ei  tavallisesti kuole. Koivu kykenee kasvattamaan uuden kerroksen tuohta sen alle,  mutta aina se ei onnistu, vaan kuollut puuaines pääsee peittymään vasta kun  reunoilta kasvaa uutta kuorta vuosien aikana. Lahonneesta koivusta tuohi jää jäljelle ja se on kestävää vielä kun muu puuaines on miltei kadonnut.  Touko-kesäkuu on parasta aikaa tuohen irrottamiseen koivusta.  On muistettava, että tuohen kerääminen vaatii aina maanomistajan luvan ja että tuohta on kerättävä kuolleista puista eikä kasvavista koivuista.

Tuohta  on sekä paperinohuena että paksuna. Tuohi rullautuu kuivuessaan, mikä on eräs  merkittävä tuohen ominaisuus. Tuohi syttyy tuleen hyvin ja palava tuohi rullautuu hyvin nopeasti.

Tuohi on erilaista eri koivulajeissa. Venäjän Kauko-Idän paperikoivun tuohi on  hyvin suosittu. Koivuhartsi eli betuliini saa aikaan tuohen valkoisen värin.  Betuliinilla on voimakas bakteereja tappava vaikutus, se on toisin sanoen  aseptinen aine.

Mihin tuohta käytetään?

Tuohta voi käyttää kankaan ja nahan tavoin erilaisiin vaatteisiin ja varusteisiin kivikaudelta lähtien. Tuohesta on valmistettu kontteja, koppia, virsuja,  juomakippoja ja muinaisuudessa veneen purjeitakin tehtiin tuohesta. Sormuksia on  tuohesta tehty pitkään. Tuohi on menneisyydessä toiminut paperin tavoin kirjoitusmateriaalina, jolle on kirjoitettu jopa virallisia asiakirjoja sekä henkilökohtaisia viestejä. Kirjoitusmateriaalina toimivaa tuohta on koetettu estää rullautumasta erityiskäsittelyllä, mutta joskus kirjeiden rullautuminen  sallittiin tarkoituksellisesti. Tuohi on ollut sytykkeenä ja valon tuottajanakin. Tuohesta on tehty soihtuja käärimällä tuohirulla kepin ympärille ja usein jotain muutakin palavaa on lisätty soihtuihin.

Tuohta on käytetty paljon myös erittäin tärkeänä rakennusaineena. Vielä  1800-luvullakin tehtiin malkakattoja vallitsevana kateaineena. Malkakatossa tuohta ladottiin kerroksiksi riukujen alle, missä ne eristivät kosteutta. Malkakatot olivat erittäin kestäviä, ne säilyivät kymmeniä vuosia vailla huoltotoimia. Muissakin rakennusten osissa tuohi on toiminut eristemateriaalina sekä estämässä alapohjissa eristeaineiden (sahanpuru, sammal, turve) varisemisen.

Osta suomalaista käsityötä

 

{lang: 'fi'}