Yrtit lääkkeenä

Yrtit lääkekasveina ja rohtoina

Yrtit ovat luonnon tarjoamia lääkkeitä. Monissa synteettisissä lääkkeissä on  samoja yhdisteitä kuin yrteissä ja osa lääkkeistä on kehitetty kasveista  löytyneiden aineiden perusteella. Näin ollen moderni lääketiede on  kiitollisuudenvelassa luonnon kasveille. Yrtit ovat lääke- eli rohdoskasveja ja niitä voidaan nimittää yleisemmällä tasolla terveyskasveiksi.

Nimitys terveyskasvi sisältää myös yrttien  laaja-alaisemman käyttämisen terveydenhoidossa sekä  kosmetiikassa eli luontaiskosmetiikassa. Tutustu kauppamme laajaan valikoimaan luontaiskosmeettisia tuotteita. Kaupassamme on tarjolla myös edullinen valikoima yrttejä sekä mausteyrttisekoituksia, yrttiteetä, kylpyjä ja tuoksuja.

Suomessa Lääkelaitos on luetteloinut lääkevalmisteet,  jotka ovat kasvisrohtovalmisteita ja joiden vaikuttavat ainesosat ovat  kasviperäisiä. Lääkekasvien tehokkuus perustuu tiettyjen kasvien osien käyttöön kasvikohtaisesti.

Yrttien käytön historiaa

Jo ammoisista ajoista lähtien ihmiset ovat hakeneet parannusta vaivoihinsa  luonnon kasveista. Muinaisuudessa yrttikasvien käyttö oli rituaalista, eikä  yrttien vaikutuksista ollut tutkittua tietoa – niinpä tapahtui myös myrkytyksiä ja kuolemia yrttien käytön takia. Ihmiset päättelivät, että mm. ulkonäöltään,  väriltään tai tuoksultaan poikkeavat yrtit olisivat erityisen tehokkaita  rohtoina.

Antiikin kreikkalainen lääketieteen isä Hippokrates (460–377 eaa.) käytti paljon  myös yrttejä lääketieteellisten opetuksiensa lisänä. Suomalaisessa  kansanrunoudessa esiintyy vanhimmat viittaukset kasvien käytöstä lääkinnässä (muinaissuomalaiset uskoivat, että yrttien lisäksi tarvittiin loitsuja, taikoja  ja manauksia sairaiden parantamisessa). Farmaseuttinen biologia tutkii nykyisin kasvilääkintää ja rohtotuotteita  (fytoterapia kuuluu farmaseuttisen biologian alaan).

Nykyinen yrttilääkintä

Virallinen koululääketiede on etääntynyt yrteillä ja rohdoilla parantamisesta,  mutta edelleen toimii myös parantajia, jotka käyttävät kasveja rohtoina. Monet  katsovat kuitenkin, että sellaiset hoidot ovat epäluotettavia ja epäilyttäviä teholtaan (lume- eli plasebovaikutuksen tähden on vaikeaa arvioida sellaisten  hoitojen tosiasiallista vaikuttavuutta objektiivisesti). Nykyään itselääkintä on  kuitenkin tavallista ja moni ihminen käyttää yrttejä ja muita luontaistuotteita virallisen lääketieteen hoitojen ja lääkkeiden lisänä. Itselääkinnän osalta on tärkeä muistaa, että yrteillä voi olla sivu- ja haittavaikutuksia, kuten koululääketieteen tarjoamilla lääkkeilläkin on. Vastoin  lääkärin määräystä yrttejä ei pitäisi antaa lapsille.

{lang: 'fi'}