Keramiikka ja keramiikka työt

Keramiikka yleisesti

Korkeassa lämpötilassa poltetut saviesineet ja -astiat ovat keramiikkaa. Kun savea poltetaan, poistuu saven mikroskooppisten osien väliin jäänyt kidevesi, joten savi ei ole enää vesiliukoista. Keraamisten astioiden valmistaminen on osattu vuosituhansia ja saviastioiden teon apuvälineeksi keksittiin dreija ja muitakin apuvälineitä melko pian. Antiikin kreikkalaiset ja roomalaiset keraamiset ruukut ovat kuuluisia ja usein taidokkaasti koristeltuja. Nykyisin keramiikan valmistus on teollista toimintaa, mutta myös taidekäsityöläiset tekevät keraamisia astioita, ruukkuja, saippua-alustoja ja koriste-esineitä. Tuoksulyhdyt ovat myös keraamisia tuotteita.

Keramiikan valmistaminen

Keramiikan valmistuksen neljä päävaihetta ovat:

  • savimassan valmistus
  • astian tai esineen muotoilu
  • saviesineen polttaminen
  • jälkikäsittely, joka voi olla esim. lasittaminen

Savea saa luonnosta, esim. pelloilla löytyy punasavea, josta voi tehdä esineitä, kun punasavi puhdistetaan ja muokataan ensin. Nykyisin on käytössä teollisesti muokattu savi keramiikan valmistuksessa. Keramiikan valmistaja ostaa tavallisesti savensa, jota tarvitsee vain jonkin verran vaivata ennen kuin sitä pääsee muokkaamaan. On olemassa erilaisia savilaatuja, joiden kemiallinen koostumus poikkeaa toisistaan, mikä vaikuttaa keraamisten esineiden ulkonäköön.

Keramiikan valmistusmenetelmiä

On olemassa useita keramiikan valmistusmenetelmiä. Kaikkein alkeellisin menetelmä on käsin painellen ja puristellen muovata savi haluttuun muotoon. Tällä tavalla voi tehdä vain pieniä esineitä. Tunnetuin tapa muotoilla savea on dreijaaminen. Suuremmat keraamiset esineet joudutaan tekemään osissa, jolloin savenpaloja liitetään toisiinsa (esim. makkaratekniikan avulla), mutta liittäminen pitää tehdä huolella, jotta keraamisen esineen kuivuessa sen saumat eivät irtoaisi. Saven valaminen on eräs keramiikan valmistusmenetelmä. Valaminen tehdään esim. savilietettä kaatamalla kipsiseen muottiin ja muotti imee kosteutta lietteestä kunnes muottiin muodostuu halutunlainen keramiikkaesine.

Seuraava keramiikan valmistusvaihe on polttaminen, jota ennen on muotoillun esineen annettava kuivua parista päivästä viikkoon. Nykyään saviesineet poltetaan tavallisesti sähköuunissa, mutta myös kaasu- ja puu-uuneja käytetään polttoon. Tavoite saviesineen polttamisessa on saven muuttaminen kovaksi ja vettä kestäväksi. Polttolämpötila vaihtelee eri savilaaduilla, mikä johtuu savilaatujen erilaisista kemiallisista koostumuksista. Saviesineet poltetaan yleensä kahdesti (raakapoltto ja lasituspoltto eli pinnoittaminen veteen sekoitetulla lasiteaineella).

keraaminen saippua-alusta

{lang: 'fi'}