Suitsukkeet

Suitsukkeet

Suitsukkeet ovat ympärilleen hyvänhajuista tuoksua levittäviä aromaattisia aineita. Suitsukkeet  tuottavat hyvälle tuoksuvaa savua. Suitsukkeen palaminen on suitsevaa. Suitsukkeita käytetään tyypillisesti uskonnollisissa rituaaleissa sekä kiinalaisessa ja japanilaisessa lääketieteessä terapiamuotona.

Suitsukkeiden historiasta

Suitsukkeet on mainittu Raamatussa, jossa Matteuksen evankeliumin mukaan idän tietäjät toivat Jeesus-lapselle lahjaksi suitsukkeita (Matt.2:11), jotka olivat olibaanihartsia. Mutta kasvien rituaalisen käytön historia ulottuu paljon kauemmaksi, aina sadan tuhannen vuoden taakse. Tulen keksiminen on välttäminen edellytys ja alkusysäys suitsukkeiden käyttämiselle kun syntyi idea polttaa aromaattisia, hyvälle tuoksuvia kasveja. Shamaanit ottivat haltuunsa suitsukkeiden käyttämisen luonnonlääkintäkulttuurin myötä. Koska shamaaneilla oli korkea asema, ryhdyttiin aromaattisia kasveja pitämään jumalien antamina lahjoina. Tällä tavalla suitsukkeet omaksuttiin uskonnon harjoitukseen. Nykyäänkin suitsukkeita käytetään monissa uskonnoissa kuten roomalaiskatolisuudessa, ortodoksisuudessa, buddhalaisuudessa, juutalaisuudessa ja shintolaisuudessa. Kiinassa taolaisuuden kannattajat polttavat suitsukkeita esi-isien kunnioittamiseksi. Suitsukkeiden on ajateltu vievän rukouksia ylös taivaaseen jumalien luokse ja lisäksi puhdistavan rukoilijoiden sielua.

Millaista suitsukkeiden käyttö on ollut eri kulttuureissa?

Maustekauppa levitti suitsukkeita eri puolelle maailmaa. Egyptistä ensiksi Kreikkaan ja Kreikasta edelleen Roomaan. Suuret valtakunnat levittivät suitsukkeiden käyttöä lähes kaikkialle maailmaan. Suitsukkeet olivat tärkeässä asemassa melkein jokaisessa muinaisessa kulttuurissa. Idän valtioiden talous rakentui etupäässä mausteiden ja yrttien vientiin ja niin suitsukkeistakin tuli kallisarvoinen kauppatavara.

Antiikin Kreikassa suitsukkeista tuli osa lääketiedettä. Hippokrates, lääketieteen isä, ylisti suitsukkeiden parantavaa vaikutusta. Myös uskonnon harjoituksessa käytettiin suitsukkeita antiikin Kreikassa. Roomalaiset käyttivät suitsukkeita vartalonsa, vaatteidensa ja hiustensa hajustamiseen.  Hindulaisuudessa suitsukkeiden ajateltiin lisäävän ihmisten jumalallisuutta eli sattvaa sekä pitävän huolta sielun harmoniasta. Muinaisessa Kiinassa suitsukkeet olivat elämän eliksiiriä ja tulta pidettiin puhdistavana elementtina. Niinpä suitsukkeiden polttamisen katsottiin pitävän hyvät henget lähellä. Japaniin suitsukkeet saapuivat buddhalaisuuden mukana 500-luvulla.

Japanissa suitsukkeita käytettiin aistien hallintaan ja kohottamiseen. Lisäksi mm. vuodenaikojen vaihtelua juhlistettiin suitsukkeita polttamalla ja Buddhalle uhrattiin suitsukkeita (suitsukkeet jaettiin Japanissa tarkasti kahteen kategoriaan, eli niihin, joita käytettiin omaan nautintoon ja niihin, joita käytettiin uhreina).

Ei vain vanhassa maailmassa käytetty suitsukkeita, vaan myös Pohjois- ja Etelä-Amerikassa intiaanikansat polttivat suitsukkeita uskonnollisissa seremonioissaan. Tavallisimmat lääkeaineet Amerikassa tehtiin yrteistä kuten salviasta kun taas seremonialliset suitsukkeet tehtiin tupakasta ja tuohesta. Mayat, inkat ja atsteekit hyödynsivät suitsukkeista varsinkin kopaalia, jota inkat uhrasivat auringonjumalalle. Arabiassa suitsukkeiden käyttö oli hyvin tavallista ja kaikille elämänalueille ulottuvaa. Suitsukkeilla mm. juhlittiin perhetapahtumia ja suitsukkeita poltettiin myös illanviettoja
sulostuttamaan. Islamin uskossa suitsukkeilla on tärkeä rooli. Profeetta Muhammedin lempisuitsuke oli myski, jota käytettiin moskeijoiden rakennuksessa.

Suitsuketyyppejä

On olemassa kuusi eri tuoksuryhmää:

  • kukka
  • hedelmä
  • yrtti
  • puu
  • pihka (esim. kuuluisa mirha)
  • mauste

Kartiosuitsukkeet

Kartiosuitsukkeet ovat pienikokoisia. Ne ovat käsintehtyjä ja tetraedrin muotoisia ja niissä on luonnollisia tuoksuöljyjä enemmän kuin suitsuketikuissa, eikä niiden sisällä ole bambutikkuja. Kartiosuitsukkeet palavat 20 – 25 minuuttia.

{lang: 'fi'}

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *