Heinäratamo – Luonnonyrtti

Heinäratamo on Suomen saaristossa ja etelärannikolla muinainen tulokaslaji. Lounais-Suomessa heinäratamo on tunnuskasvi esihistoriallisissa asutuspaikoissa. Itä-Suomeen heinäratamo on tullut mahdollisesti idästä etenkin venäläisen viljan ja myös heinänsiemenien joukossa. Heinäratamo kasvaa avoimilla ja kuivilla paikoilla kuten ahoilla, pientareilla ja nurmikoilla.

Heinäratamo rohtokasvina

Heinäratamolla on monia lääkinnällisiä vaikutuksia. Heinäratamo lisää mahanesteiden erittymistä ja lievittää yskää ja auttaa ehkäisemään hengitysteiden tulehduksia. Heinäratamosta käytetään lehtiä, joissa oleva lima suojelee limakalvoja ja vähentää niiden ärsytystä. Heinäratamolla on myös bakteereita tuhoavia ominaisuuksia. Heinäratamossa oleva aukubiini ja parkkiaineet vaikuttavat lähinnä ripulia, tulehduksia ja kouristuksia lievittävästi. Ulkoisesti käytettyinä heinäratamon lehdet parantavat haavoja. Heinäratamossa on myös mm. c-vitamiinia ja flavonoideja sekä silikaattia.

{lang: 'fi'}

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *