Humala – Luonnonyrtti

Humala (Humulus lupulus) kuuluu hamppukasveihin ja se on monivuotinen hyöty- ja koristekasvi, joka kasvaa köynnösmäisesti. Humalaa esiintyy luonnossa Euraasian lauhkeilla alueilla. Suomessa humala voi kasvaa istutettuna Etelä-Lappiin asti. Humala kasvaa hyvin nopeasti. Humalan versot voivat kasvaa peräti puoli metriä viikossa. Humala on kaksikotinen eli sen hede- ja emikukinnot ovat eri kasveissa. Humalan lehdet ovat karheita ja vastakkaisia, 3-5-liuskaisia ja hammaslaitaisia. Humalan lehtien koko on jopa 25 senttiä. Humalan hedekukinnot ovat vaatimattomia ja sen emikukinnot ovat vihreitä käpyjä. Humala kasvaa parhaiten syvässä, voimakkaassa maassa, kun taas savimaassa se kasvaa kituliaasti.

Humala hyötykäytössä

Humalaa on perinteisesti käytetty oluen maustamiseen. Humala on Suomessa tavallinen koristekasvi. Humalaa käytetään lääkekasvina, koska sillä on rauhoittava ja ruokahalua parantava vaikutus. Humalaa voidaan käyttää myös unettomuuteen, levottomuuteen ja jännittämiseen. Humalankävyistä voidaan tehdä uniteetä. Tyynyliinan sisälle voi tehdä pienen humalatyynyn, jolloin humalasta vapautuvat eteeriset öljyt helpottavat uneen pääsemistä. Humalasta saa myös alkoholiuuteetta, jolla on suuri kouristuksia laukaiseva vaikutus. Humalassa on myös karvasaineita, jotka tuhoavat bakteereita. Virtsaneritystäkin humala lisää.

{lang: 'fi'}

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *