InkivääriInkivääri

Inkivääri

Inkivääri, tieteelliseltä nimeltään Zingiber officinale, on Aasiasta kotoisin oleva yksisirkkainen ruohokasvi, jota on viljelty tuhansia vuosia. Egyptin pyramidien rakentajien kerrotaan syöneen inkivääristä tehtyjä kakkuja. Ensimmäisen tunnetun piparkakun keksi eräs rhodoslainen leipuri noin vuonna 2400 eaa. Roomalaiset toivat inkiväärin Eurooppaan, jossa se oli keskiajalla pippurin kanssa yleisin mauste. Inkivääri on monivuotinen maustelilja, jossa on haihtuvia öljyjä kuten sineolia, borneolia, zingibereeniä ja kamfeenia. Inkivääristä saa myös hyvää teetä kun haudutetaan inkiväärinpaloja teelehtien tavoin ja maustetaan sitruunalla ja vielä makeutetaan hunajalla.

Inkivääri mausteena

Inkiväärin maavarresta saadaan maustetta raakana tai kuivattuna jauheena. Inkiväärijauhe on voimakasta ja se on vaaleankeltaista, peräisin Kaukoidästä, mistä inkiväärijauhe on levinnyt lähes kaikkialle. Kuivan ja tuoreen inkiväärin maku on hyvin erilainen. Kiina tuottaa määrällisesti eniten inkivääriä, mutta Australiassa, Etelä-Intiassa ja Jamaikalla viljellään tunnetuimpia inkiväärilaatuja. Inkivääri sopii maustamaan possu- ja kanaruokia, leivoksia, omenaruokia ja -juomia. Sushin lisukkeeksikin inkivääri soveltuu. Kiinalaisessa keittiössä sokeriin säilötty tai tuore inkivääri on
tavallinen mauste.

Inkivääri lääkkeenä

Inkivääri auttaa lievittämään pahoinvointia, joten inkivääri on kätevä apu matkapahoinvointiin. Myös raskauden aikana inkivääriä voi ottaa pahoinvoinnin lievitykseen. Inkiväärillä voi hoitaa myös vilustumista. Inkivääri helpottaa nielemistä, sillä inkivääri lisää syljen erittymistä. Koska inkivääri parantaa verenkiertoa, sopii se vanhuuden vaivojenkin hoitamiseen. Inkiväärillä on myönteinen vaikutus myös kolesterolitasoon.Inkivääristä

Inkivääri, tieteelliseltä nimeltään Zingiber officinale, on Aasiasta kotoisin oleva yksisirkkainen ruohokasvi, jota on viljelty tuhansia vuosia. Egyptin pyramidien rakentajien kerrotaan syöneen inkivääristä tehtyjä kakkuja. Ensimmäisen tunnetun piparkakun keksi eräs rhodoslainen leipuri noin vuonna 2400 eaa. Roomalaiset toivat inkiväärin Eurooppaan, jossa se oli keskiajalla pippurin kanssa yleisin mauste. Inkivääri on monivuotinen maustelilja, jossa on haihtuvia öljyjä kuten sineolia, borneolia, zingibereeniä ja kamfeenia. Inkivääristä saa myös hyvää teetä kun haudutetaan inkiväärinpaloja teelehtien tavoin ja maustetaan sitruunalla ja vielä makeutetaan hunajalla.

Inkivääri mausteena

Inkiväärin maavarresta saadaan maustetta raakana tai kuivattuna jauheena. Inkiväärijauhe on voimakasta ja se on vaaleankeltaista, peräisin Kaukoidästä, mistä inkiväärijauhe on levinnyt lähes kaikkialle. Kuivan ja tuoreen inkiväärin maku on hyvin erilainen. Kiina tuottaa määrällisesti eniten inkivääriä, mutta Australiassa, Etelä-Intiassa ja Jamaikalla viljellään tunnetuimpia inkiväärilaatuja. Inkivääri sopii maustamaan possu- ja kanaruokia, leivoksia, omenaruokia ja -juomia. Sushin lisukkeeksikin inkivääri soveltuu. Kiinalaisessa keittiössä sokeriin säilötty tai tuore inkivääri on
tavallinen mauste.

Inkivääri lääkkeenä

Inkivääri auttaa lievittämään pahoinvointia, joten inkivääri on kätevä apu matkapahoinvointiin. Myös raskauden aikana inkivääriä voi ottaa pahoinvoinnin lievitykseen. Inkiväärillä voi hoitaa myös vilustumista. Inkivääri helpottaa nielemistä, sillä inkivääri lisää syljen erittymistä. Koska inkivääri parantaa verenkiertoa, sopii se vanhuuden vaivojenkin hoitamiseen. Inkiväärillä on myönteinen vaikutus myös kolesterolitasoon.

{lang: 'fi'}