Islanninjäkälä – Luonnonyrtti

Islanninjäkälä (Cetraria islandica (L.) Acharius) on levästä ja sienestä muodostunut sekovartinen kasvi. Levä ja sieni elävät islanninjäkälässä symbioosissa. Islanninjäkälä on 5-10 cm korkea, usein vaalealaikkuinen, yläpinnaltaan tummanruskea ja alapinnaltaan vaaleampi. Islanninjäkälä esiintyy yleisesti koko Euroopassa vuoristoalueilla. Nimi islanninjäkälä tulee siitä, että Islannissa sitä oli kauan käytetty lääkkenä. Onpa islanninjäkälää nautittu ravintonakin pula-aikoina. Saamelaisetkin ovat käyttäneet islanninjäkälää ruokana.

Islanninjäkälän käyttö rohtona

Islanninjäkälän on katsottu auttavan vatsa- ja suolistokatarriin sekä kurkunpään sairauksiin. Keski-Euroopassa islanninjäkälää on suosittu yskän hoitamiseen keitteenä. Rohdoksena käytetään islanninjäkälän kuivattua sekovartta. Islanninjäkälän sisältämät jäkälahapot estävät bakteerien kasvua, lisäävät ruoansulatusnesteiden erittymistä, toisin sanoen ne lisäävät ruokahalua ja helpottavat ruonsulatusta. Jäkälähapot ovat myös limaa irrottavia ja yskänärsytystä helpottavia. Islanninjäkälää käytetään vilustumisoireisiin, liman irrottamiseen, nielun ja hengitysteiden tulehduksiin ja ärtyneiden limakalvojen hoitamiseen. Islanninjäkälä sopii tilapäisen yskän lievittämiseen. Suuri annos islanninjäkälää helpottaa ulostamista. Ei tunneta mitään haittavaikutuksia islanninjäkälän käytölle.

{lang: 'fi'}

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *