Kamomilla – Luonnonyrtti

Kamomilla hoitaa lempeästi monenlaisia vaivoja ja auttaa vatsan, ihon ja mielenkin hyvinvointiin. Kamomillaa on käytetty tuhansia vuosia rohtokasvina. Kamomillasta saa erinomaista iltateetä, jolla on rauhoittava vaikutus, joten kamomillatee voi auttaa uneen pääsyä. Kamomilla ehkäisee ientulehdusta, nopeuttaa suun haavojen paranemista, rauhoittaa vatsaa, poistaa kipuja ja allergisia oireita. Kamomilla on lisäksi antiseptinen. Kamomillaa voidaan käyttää niin sisäisesti kuin ulkoisesti. Ulkoisessa käytössä kamomilla lievittää ihon ja limakalvojen tulehduksia. Kamomillasta saa myös jalkakylvyn tai kokovartalokylvyn. Pari kupillista kamomillateetä voi vähentää aspiriinin ja muiden kipulääkkeiden aiheuttamaa vatsan limakalvojen kulumista. Kamomillassa on bisabololia, joka ehkäisee kouristuksia eli rentouttaa ruuansulatuselimistöä ympäröiviä lihaksia ja kohtua auttaen kylläisyyden aiheuttamiin vatsakipuihin sekä kuukautiskipuihin.

Kamomilla kasvaa luonnonvaraisena Etelä- ja Keski-Suomessa, mutta se on harvinainen. Kamomillan tunnusomaisin piirre on pysty, noin sentin korkuinen mykerö, joka muistuttaa hieman päivänkakkaran kukintoa. Mykerö on pehmeä ja ontto ja tällä tavalla kamomillan voi erottaa muista sitä muistuttavista kukista. Jos on allerginen asterikasveille, ei pidä käyttää kamomillaa.

{lang: 'fi'}