Eränkäynti

Eränkäynti

Eränkäynnillä on Suomessa pitkät perinteet, jotka ulottuvat tuhansien vuosien taakse. Eräreissuja on tehty paljon pohjoisen Suomen salomaille, joilta saatiin parhaat turkikset talvisin. Eräreissuun saattoi mennä yli sata kilometriä. Monesti eränkäyntiä tehtiin samaan paikkaan, jonne saatettiin rakentaa eräasema, jossa oli sauna ja aitta saaliinsäilyttämiseksi. Eräasemalla voitiin viipyä 2-3 viikkoa. Eränkäynti tarkoittaa esihistoriallisen ja historiallisen aikakauden takamaiden hyödyntämistä metsästyksen ja kalastuksen muodossa. Eränkäynti voi olla viikkojenkin pituinen riistan ja kalojen pyyntimatka. Eränkäynti jakaantuu kotitarpeiksi hyödyntämiseen ja kaupalliseen erämaiden hyväksikäyttöön. Eränkäynti muodostuu kahden eri paikan – eräsijan ja rintamaan – välisestä vuorovaikutuksesta.

Saaliseläiminä eränkäynnissä ovat hirvet ja peurat, joista saadaan lihaa ravinnoksi sekä nahkaa ja luita muihin käyttötarkoituksiin. Muitakin riistaeläimiä metsästetään. Turkis on myös haluttua ja turkiksia myydään myös ulkomaalaisille kauppiaille. Parhaita turkiksia saadaan alkutalvella. Etenkin soopeli, mustakettu, orava, majava, ilves ja kärppä ovat arvostettuja turkiseläimiä. Kalojen osalta lohi, hauki ja made ovat tärkeimpiä eränkäynnissä.

{lang: 'fi'}

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *