Katajanmarja – Luonnonyrtti

Kataja (Juniperus communis) on havupuu, joka kuuluu sypressikasvien heimoon. Niinpä sillä ei tarkasti ottaen ole marjoja, vaan käpyjä. Katajan pehmeät kävyt ovat kuitenkin marjamaisia niin että niitä kutsutaan yleisesti katajanmarjoiksi. Katajan marjamaiset kävyt kypsyvät kolmantena kesänä ja väriltään kypsät kävyt ovat sinisiä. Katajanmarja on myrkyllinen, mutta marjoja voi silti käyttää vähäisinä määrinä. Katajanmarja sopii maustamaan riistaa ja alkoholijuomista giniä sekä sahtia maustetaan katajanmarjoilla. Keskiajalla uskottiin, että katajanmarja antoi suojaa pahoja henkiä ja petoeläimiä vastaan.

Katajanmarjoja käytetään virtsan erityksen lisäämiseen ja lievien munuais-, rakko- ja virtsatietulehduksien hoitoon. Katajanmarja soveltuu myös ruokahaluttomuuden hoitoon. Verta puhdistavaa vaikutustakin on katajanmarjoissa. Varo kuitenkin yliannostusta, sillä liian suuret määrät katajanmarjaa voivat ärsyttää virtsatiehyitä sekä aiheuttaa veri-ja valkuaisvirtsaisuutta. Katajanmarjoja ei pitäisi käyttää pitempään kuin kaksi viikkoa. Jos olet raskaana tai kärsit munuaistaudeista sinun ei pitäisi käyttää lainkaan katajanmarjoja.

{lang: 'fi'}

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *