Kehäkukka – Luonnonyrtti

Kehäkukka eli tarhakehäkukka (Calendula officinalis) kuuluu asterikasvien heimoon ja se on yksivuotinen koriste- ja hyötykasvi. Tarhakehäkukan korkeus on 20-50 cm ja kukinnon leveys on 4-7 cm. Entisinä aikoina kehäkukkaa laitettiin salaatin joukkoon ja keskiajalla ruokia värjättiin kehäkukalla. Etelä-Euroopassa värjättiin riisiä, voita ja leivoksia kehäkukan terälehdillä, jotka ovat keltaisen tai oranssin värisiä.

Kehäkukka rohtokasvina

Kehäkukan avulla voidaan nopeuttaa haavojen parantumista. Känsiä voidaan hoitaa kehäkukan murskatuilla lehdillä ja kukilla, joiden joukkoon sekoitetaan suolaa.  Rohtumiin, sierettymiin, ihon kutinaan, palaneelle iholle, hyönteisten pistoihin, makuu- ja säärihaavoihin, peräpukamiin sekä emättimen haavoihin ja tulehduksiin kehäkukka auttaa ulkoisesti käytettynä kääreenä, uutteena ja öljynä. Lisäksi kehäkukka lievittää tulehduksia ja lisää sapeneritystä. Kehäkukka on myös bakteereita, etenkin stafylokokkeja, tuhoava. Sisäisesti käytettynä kehäkukka auttaa vatsahaavaan, suolistotulehduksiin, sapen erityksen lisäämiseen ja verenpaineen alentamiseen. Naisilla kehäkukka lisää sisäisesti käytettynä estrogeenien tuotantoa edistäen siten kuukautisten alkamista.

Raskauden ja imetyksen aikana ei pitäisi käyttää kehäkukkaa sen estrogeeni-vaikutuksien tähden. Kehäkukan nauttiminen voi johtaa kohdun supisteluun.

{lang: 'fi'}

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *