Kirveli – Luonnonyrtti

Kirveli eli maustekirveli (Anthriscus cerefolium) on ruoan valmistuksessa käytettävä yksivuotinen ruoho, joka kuuluu sarjakukkaiskasvien (Apiaceae) heimoon. Kirveli on peräisin läntisestä Aasiasta tai Etelä-Venäjältä. Kirvelissä on paljon A- ja C-vitamiinia, joten on suositeltavaa käyttää kirveliä tuoreena. Taimena kirveli muistuttaa persiljaa ja isommaksi kasvettuaan se muistuttaa koiranputkea, joka kuuluu samaan sukuun Anthriscus.

Kirvelin käyttö

Maustekirveli kuuluu ranskalaisen keittiön fines herbes-maustesekoitukseen. Kirveli soveltuu munakkaiden ja kasvisruokien maustamiseen sekä voimakkaiden yrttien läpitunkevan maun miedontamiseen. Mietona mausteena kirveli tarvitsee seurakseen liharuokien maustamiseen voimakkaamman yrtin. Kirveliä käytetään persiljan tavoin. Myös keittoihin, perunaruokiin, salaatteihin ja sieniruokiin kirveli sopii mausteeksi. Makeisiin jälkiruokiin, kuten hedelmäsalaatteihin ja kiisseleihin sekä juomiin (esim. simaan) kirveli on erinomainen mauste.

Kirvelillä on puhdistava vaikutus ja kirveliä onkin käytetty kiihdyttämään ja puhdistamaan kehoa paaston aikana teejuomana. Kirveliä voi käyttää myös ihon puhdistamiseen hauteena, kasvovetenä tai naamiona. Lisäksi kirveli lievittää reumatismia ja edistää ruoansulatusta. Kirvelin sisältämä metyylikavikoli stimuloi aineenvaihduntaa ja piristää kehoa.

{lang: 'fi'}

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *