Erektiohäiriö ja potenssiongelmat

Erektiohäiriöt ja potenssiongelmat

Erektiohäiriö ei koske vain miestä, vaan ne vaikuttavat pariskunnan hyvinvointiin ja seksielämän laatuun. Erektiohäiriö tarkoittaa sitä, että mies ei pysty saamaan tai säilyttämään seksiin tarvittavaa erektiota. Impotenssi tarkoittaa miehen kyvyttömyyttä yhdyntään/seksiin. Impotenssista voidaan puhua kuitenkin vasta kun kolme neljästä kohtuullisin väliajoin suoritetusta yhdyntäyrityksestä ei onnistu. Erektiohäriöt eivät ole harvinaisia, 5 % 40-vuotiaista ja melkein 20 % 50-60-vuotiaista miehistä kärsii erektiohäiriöistä.

Erektiohäiriöt ovat monimuotoisia syiltään. Jokainen vaikea yleissairaus, stressi ja erilaiset elämänkriisit voivat johtaa erektiohäiriöihin. Tavallisesti erektiohäiriö näkyy erektiokyvyn puuttumisena, heikkoutena tai liian lyhyenä erektiona niin että siitä on haittaa seksistä nauttimisessa. Erektiohäiriöt voivat aiheuttaa epäonnistumisten varomista seksissä, jolloin stressi vain lisääntyy, mikä voi johtaa itseään ruokkivaan noidankehään.

Jos erektioita ei esiinny öisinkään, on todennäköisesti kyseessä elimellinen vika. Mutta äkillisesti alkaneet erektiohäiriöt johtuvat tavallisesti ei-elimillisistä syistä (stressi, elämänkriisit, psyykkiset syyt). Masennus on tavallisin psyykkinen syy erektiohäiriöille. Jos erektiohäiriö alkaa hitaasti ja pahentuu vähitellen on todennäköinen selitys elimellinen syy.

Erektiohäiriöön liittyy monesti häpeän tunne, on vaikeaa myöntää kenellekään kärsivänsä erektiohäiriöstä. Useat miehet kokevat, että elämästä menee arvo potenssin kadotessa kokonaan tai osaksi. Jos kyseessä on nuori mies, on urologian erikoislääkärin syytä tutkia tilanne. Keski-ikäisten ja vanhempien miesten erektiohäiriöiden tutkimiseen voi riittää yleislääkärin vastaanotto. Tutkimus vaatii perusteellisen terveystarkastuksen ja sukupuolielinten tutkimisen. Verikokeilla saadaan selvitettyä yleinen terveydentila sekä hormonipitoisuuksien taso.

Erektiohäiriöiden kanssa ei tarvitse enää jäädä yksin suremaan, vaan kannattaa aina hakeutua hoidettavaksi vähintään yleislääkärin luokse ja hän ohjaa potilaan tarvittaessa erikoislääkäriin. Keski-ikäisenä ja vanhuudessa verisuoniperäiset ongelmat käyvät yleisemmiksi erektiohäiriöissä. Jos mies sairastaa sydän- ja verisuonitautia, erektiohäiriöt ovat tavallisia. Toinen mahdollinen selitys on että laskimosuonien kyky riittävään supistumiseen voi heiketä ja estää verenpako peniksestä, mikä johtaa erektiohäiriön syntymiseen. Tupakointi voi pahentaa verisuonista johtuva erektiohäiriötä.

Hermoston toimintahäiriötkin voivat johtaa erektiohäiriöön. Muita syitä erektiohäiriöön voivat olla leikkaukset ja tapaturmat, jotka saattavat vahingoittaa lantion seudun hermoja. Samoin kaikki hermostoa rappeuttavat sairaudet kuten diabetes ja MS-tauti voivat aiheuttaa erektiohäiriön. Siksi vapaan testosteronin määrän määrittäminen verestä on tärkeää tutkia erektiohäiriön taustatekijöitä kartoitettaessa. Alhaiset mieshormonipitoisuudet voidaan palauttaa ennalleen lääkkeiden avulla ja tällainen hoito vaikuttaa positiivisesti potenssiongelmiin.

Monilla lääkkeillä kuten eräillä psyykenlääkkeillä on sivuvaikutuksia, jotka heijastuvat monesti seksielämään. Melkein joka kymmenes lääke vaikuttaa seksuaaliseen haluun, erektiokykyyn, siemensyöksyyn tai hormonien tuotantoon. Joka viides erektiohäiriötapaus johtuu liiallisesti alkoholin käytöstä. Jos alkoholin käyttö lopetetaan, paranee erektiokyky noin 50%:lla miehistä. Fyysinen aktiivisuus, säännöllinen liikunta, antaa suojaa myös erektiohäiriöitä vastaan.

Varsinkin alle 60-vuotiailla miehillä erektiohäiriö on monesti ensimmäinen merkki alkavasta sepelvaltimotaudista. Monissa laajoissa lääketieteellisissä tutkimuksissa on saatu selville erektiohäiriöiden ja verisuonitautien yhteiset riskitekijät, joita ovat tupakointi, kohonnut verenpaine, diabetes, korkea kolesterolipitoisuus, ylipaino ja metabolinen oireyhtymä.

Luontaistuotteet ja erektiohäiriöt

Luontaistuotteisiin kuuluvat potenssivalmisteet voivat antaa apua erektiohäiriöistä kärsiville. Esim. luontaistuote nimeltään X-Potens Tribulus 500 sisältää Tribulus terrestris –uutetta, jolla on suotuisa vaikutus mieskuntoon ja lisäksi se kasvattaa lihasvoimaa ja antaa kestävyyttä sekä viriliteettiä. Luontaistuotteen sisältämä Tribulus terrestris –uutetta joka lisää aivolisäkkeen lutenisoivan hormonin (LH) tuotantoa, mikä säätelee testosteronin tuotantoa kiveksissä. X-Potens Tribulusia otetaan yksi tabletti kahdesti päivässä.

Luontaistuotteet erektion tueksi
{lang: 'fi'}