Aivot ja muisti

Aivot yleisesti

Aivot (latinaksi encephalon) ovat keskushermostoa hallitseva elin, joka sijaitsee päässä kallon luiden sisällä. Aivojen tärkein tehtävä on prosessoida aistien kautta saatua tietoa niin että organismin toimintakyky elinympäristössään säilyy. Aivoissa on myös ihmisen mieli ja tietoisuus sekä muisti. Toistuva tiedon vastaanotto aivoissa johtaa asioiden oppimiseen sekä tarkoituksenmukaiseen reagointiin erilaisissa tilanteissa. Aivot yhdistelevät toisiinsa vastaanottamiaan ärsykkeitä ja säilyttävät niitä. Ihmisen tunteet ja taidot ovat muistiin tallennettuja aivojen vastaanottamista ärsykkeistä johtuvia toimintoja.

Aivojen rakenne

Isovaivot jakautuvat neljään eri lohkoon: otsa- eli frontaalilohkoon, päälaen- eli parietaalilohkoon, ohimo- eli temporaalilohkoon ja takaraivo- eli oksipitaalilohkoon. Aivokammiot ovat aivo-selkäydinnesteen täyttämiä onteloita aivojen sisällä. Isoaivopuoliskoissa on vasen ja oikea sivukammio, jotka ovat yhteydessä kolmanteen aivokammioon. Se sijaitsee väliaivojen alueella. Kolmas aivokammio on yhteydessä ydinjatkeessa sijaitsevaan neljänteen aivokammioon. Aivosilta ja ydinjatke ovat aivojen ja selkäytimen välissä ja ne yhdistyvät toisiinsa. Isoaivot peittävät lähes täysin aivojen muut osat. Isoaivojen pinta-alaa lisää niiden suuri poimuttuneisuus. Keskiaivot ovat väliaivojen alapuolinen alue aivoja. Pikkuaivot ovat puolestaan takaraivossa, isoaivojen alapuolella. Väliaivot sijaitsevat isoaivojen sisällä.

Muisti

Muisti tarkoittaa kykyä tallentaa mieleen ja palauttaa menneitä kokemuksia ja tilanteita. Ihmisen muisti jakautuu sensoriseen muistiin, lyhytkestoiseen työmuistiin, johon mahtuu kerrallaan neljä asiaa, ja pitkäaikaiseen säilömuistiin. Muistihäiriöiden yleissnimi on amnesia. Muisti määrittää oikeastaan ihmisen minuuden ja asettaa olemisen rajat. Ilman muistojaan ihminen on kuin tyhjä kuori vailla sisältöä. Muistin toiminta sisältää kolme vaihetta: tallentamisen, säilyttämisen ja mieleen palauttamisen. Muistissa olevalla informaatiolla on vaikutusta ihmisen valintoihin ja käyttäytymiseen hahmontunnistuksen ohjauksessa, minkä avulla ihminen ajattelee sekä käsittää asioiden syyseuraussuhteita. Valtaosa tiedoista jää muistiin vain muutamiksi sekunteiksi – tämä muisti on nimeltään työmuisti. Selviämisen kannalta suotuisat tai haitalliset ärsykkeet ja asiat kuten kipu jättävät pitkäkestoisia muistijälkiä aivoihin (säilömuistiin). Pitkäkestoiseen muistiin eli kestomuistiin tallentuu muistijälkiä. Tiettyjen impulssien liikkuessa toistuvasti hermoratoja pitkin synapseissa syntyy rakenteellisia ja toiminnallisia muutoksia, ja ne laajentuvat käytön myötä, jolloin vapautuu runsaampia määriä välittäjäainetta. Tässä prosessissa vastaanottajasolun reseptorikohdat lisääntyvät tai herkistyvät, jolloin ei tarvita niin suurta impulssimäärää vastaanottajasolun reagointia varten (eli
informaation vastaanottamiseksi). Tällä tavalla muodostuu impulssin kulkemista helpottava hermosolujen muodostama reitti aivoissa.

Muistin vaaliminen

Muistista huolehtiminen on tärkeää, jotta vältettäisiin muistisairauksiin kuten dementiaan sairastumien. On monia hyviä keinoja, joita käyttämällä voidaan siirtää muistisairauksien puhkeamista tuonnemmaksi.

-liikuntaa päivittäin
-ruoanlaitossa rypsiöljyä, paljon kasviksia ja kala-ateria kerran viikossa
-hoida kaikki sairaudet hyvin, lääkärin ohjeiden mukaan
-vältä tupakkaa ja käytä alkoholia kohtuullisesti
-ole aktiivinen, harrasta jotain toisten ihmisten kanssa
-hoida mielialaasi ettet masentuisi
-suojele aivoja käyttämällä mm. pyöräilykypärää
-nauti elämästi, positiivinen mieliala on plussaa

Luontaistuotteet ja aivot sekä muisti

Luontaistuotteista on apua aivojen ja muistin toiminnan parantamisessa. Luontaistuote Fosfokoliini on opiskelijoille ja ikääntyneille ihmisille hyvä apu muistin virkistämistä varten terveellisten elämäntapojen ohessa (mm. tupakkaa ja liiallista alkoholinkäyttöä on syytä välttää). Luontaistuote Fosfoser Memory sisältää fosfolipideihin kuuluvaa fosfatidylseriinia, joka parantaa aivojen välittäjäaineiden toimintaa ja lisää myös keskittymiskykyä. On todettu, että luontaistuote Fosfoser Memory auttaa parantamaan numero-, näkö- ja kasvomuistia. Tämä luontaistuote vähentää myös masennusta. Luontaistuote Fosfokoliini Mangaanikelaatti sopii sekä opiskelijoille että ikääntyneille ihmisille muistin virkistämiseksi. Tutustu myös muihin aivojen ja muistin hyvinvointiin vaikuttaviin luontaistuotteisiin.

{lang: 'fi'}

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *