Hengitystiet

Hengittäminen

Hengitys eli respiraatio merkitsee hapen siirtoa ilmasta elimistön soluihin ja hiilidioksidin siirtymistä pois soluista ulkoilmaan. Ilman virtaaminen keuhkorakkuloihin ja ulos on nimeltään keuhkotuuletusta. Uloimmat kylkivälilihakset toimivat lepotilassa sisäänhengityslihaksina, jotka kohottavat kylkiluita ja niin rinatakehä laajentuu, samoin kuin pallea, joka supistuessaan menee alaspäin, mistä tulee alipaine rintakehän sisälle. Ilman virtaus menee paine-eron suuntaan täyttäen keuhkot. Kaasujen vaihto tapahtuu keuhkorakkuloissa. Happi siirtyy vereen ja kiinnittyy punasoluissa olevaan hemoglobiinin. Hiilidioksidi on aineenvaihdunnan lopputuote, joka poistuu uloshengitysilman mukana elimistöstä.

Hengitystiet

Ihmisen hengityselimiin kuuluvat hengitystiet ja keuhkot. Hengitystiet puolestaan jakautuvat ylä-ja alahengitysteihin. Nenäontelo sivuonteloineen, nielu ja kurkunpää muodostavat ylähengitystiet. Henkitorvesta ja keuhkoputkista muodostuvat alahengitystiet. Hengitysteiden verhona on hengitystie-epiteeli, joka on valekerrostunutta värekarvaepiteeliä. Värekarvojen työnä on aaltoilla jatkuvasti kuljettaen soluja peittävää limaa nielua kohti, mistä ne etenevät nielemisliikkeiden avulla mahaan. Mahassa limaan tarttuneet hengitysilman mikrobit hajoavat miltei kokonaan. Hengitysteiden tehtävänä on puhdistaa, lämmittää ja kostuttaa niiden läpi virtaavaa sisäänhengitysilmaa.

Hengitystiet ja luontaistuotteet

Voit hoitaa hengitysteiden oireita kuten vilustumista luontaistuotteilla.

{lang: 'fi'}

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *