Hiusten ja kynsien hoito

Tietoa hiuksista

Ihmisen päänahassa on keskimäärin noin 85 000 – 140 000 hiusta.  Joka päivä hiuksia irtoaa keskimäärin 100 – 150 hiusta. Hius kasvaa noin 15 cm vuodessa. Yksittäinen hius kasvaa maksimissaan seitsemän vuotta ennen irtoamista. Hiukset paljastavat myös yleisen terveydentilan. Ruokavalio, sairaudet, lääkkeet ja ympäristötekijät vaikuttavat hiusten terveyteen. Kuuntele kehoasi, että hiuksesi voisivat mahdollisimman hyvin.

Hiusten hoito

Perusasia hiusten hoidossa on hiusten pesu. Hiukset vaativat säännöllistä hoitamista, jotta ne pysyisivät terveinä ja hyvän näköisinä. Ei kannata pestä hiuksia liian usein, sillä päänahka tottuu siihen ja alkaa tuottaa enemmän talia, mikä aiheuttaa jatkuvaa hiusten rasvoittumista. Sellaisessa tilanteessa on hyvä jättää hiukset pesemättä 3-5 päivän ajaksi, vaikka ne olisivat rasvaisia. Tämän jälkeen päänahka tottuu tulemaan toimeen harvemmilla pesukerroilla. Pitkät hiukset rasittuvat usein toistuvasta pesemisestä, joten on parempi pestä harvoin kuin usein. Hiuksille löytyy monenlaisia pesu- ja hoitoaineita, kuten shampoot, jälkihoidot, öljyt, naamiot, juuri- tai latvahoidot ja monet muut hoidot.

Hiuksia pestessä ei ole tarpeen hieroa shampoota kuin hieman alle hiuksen tyven, sillä huuhdellessa shampoo puhdistaa myös latvat, jos on tarpeellista. Tämä ohje on varsinkin pitkille hiuksille, sillä shampoo kuluttaa aina jonkin verran ja latvat ovat aina huonompia kuin uusi hius tyvessä. Hoitoaine on merkittävä osa hiusten pesua ja se kiillottaa ja hoitaa hiusta shampoon jälkeen.

Hoitoainetta kannattaa pitää hiuksissa ainakin minuutin verran shampoon jälkeen, jotta hoitoaine ehtii imeytyä. Hoitoaineen jälkeen hiukset huuhdellaan. Loppuhuuhtelu kylmällä vedellä antaa kiiltoa hiuksiin. Kaikenlaiset hiukset, niin pitkät kuin lyhyet, kaipaavat hoitoainetta välillä. Hoitoaine selvittää hiukset, tasoittaa hiussuomut ja palauttaa niiden kosteuden takaisin. On saatavilla myös hiuksiin jätettäviä suihkeita ja balsameita, jotka ovat käteviä ja säästävät aikaa hiusten hoidossa. Hiuksille on hyvä antaa tehohoitoa kerran viikossa varaten hoitamiseen vähän enemmän aikaa. Hoitoaine kammataan pestyihin hiuksiin ja annetaan vaikuttaa pakkauksessa mainitun hoitoajan verran ainakin. Lopuksi hiukset huuhdellaan huolellisesti.

Pesun jälkeen käytettävät hoitoaineet ovat myös hyödyllisiä hiusten hoidossa. Laita hoitoainetta pyyhekuiviin hiuksiin ja jätä päähän. Latvojen vahvistamiseksi on syytä laittaa jotain hoitoainetta latvojen kulutuskestävyyden parantamiseksi. Kerran viikossa voi käyttää hiusnaamiota ja myös erilaiset öljyt kuten oliiviöljy hoitavat hiuksia. Kampaajalta voi kysyä vinkkejä hiusten hoitoon ja hiusten laadun arviointiin. Paras hiusten hoito suunnitellaan juuri sinun hiustesi erityistarpeiden perusteella.

Kynsien hoito

Kauniit kynnet edellyttävät huolellista hoitoa. Kynsien hoito kysyykin kärsivällisyyttä ja aikaa. Säännöllinen hoito on ehtona vahvojen kynsien kasvamiselle. Kynsien hoidon tulokset tulevat näkyviin 3-5 viikon kuluessa. Kynnen kokonaispituuden kasvamiseen menee aikaa kolmesta neljään kuukautta. Yhden päivän aikana kynsi kasvaa noin yhden millimetrin. Kesäisin auringon valon ja sen seurauksena D-vitamiinin paremman saannin ansiosta kynsi kasvaa vähän enemmän. Kynnen kasvuun vaikuttaa moni asia kuten ikä, käsien verenkierto, stressi ja sairaudet.

Talvisin kynnet kasvavat hitaammin kuin kesällä. Kynsi koostuu sarveisaineesta, joka koostuu etupäässä keratiinista. Kynsiaiheesta vettä on 16%. Kynsiä kuuluu viilata aina yhteen suuntaan ja muutenkin kynsien lyhentäminen ja muotoilu on suositeltavaa tehdä kynsiviikalla eikä kynsisaksilla. Kynsien viilaus on hyvä vaihtoehto leikkaamiselle, sillä voimakas leikkaaminen voi aiheuttaa kynnen irtoamisen kynsipedistään. Asianmukaisen perustan kauniille kynsielle muodostavat käsien jokapäiväinen suojaaminen ja hoitaminen. Kynsille on hyväksi käyttää kumihansikkaita keittiötöissä, ihoa kuivaamattomia käsienpesuaineita ja säännöllinen käsivoiteen käyttäminen. Älä käytä kynsiä
ruuvimeisselinä tai jonain muuna työkaluna, etteivät kynnet vaurioidu.

Luontaistuotteet ja hiusten sekä kynsien hoito

Tiesitkö, että luontaistuotteistalöytyy laadukkaita tuotteita hiusten ja kynsien hoitoon? Luontaistuotteista saat mm. piitä, C-vitamiinia, booria, molybdeeniä ja kromia, mikä auttaa hiusten tuuheuttamiseen ja lujittaa kynsiä.

{lang: 'fi'}

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *