Välttämättömät rasvahapot

Kalaöljy (Piscis oleum) on rasvaisista kaloista puristettua öljyä, joka enimmäkseen on peräisin kalojen lihasta. Tuoreessa kalan lihaöljyssä on 10-30 % omega-3-sarjan elin n-3-rasvahappoja, joista tärkeimmät ovat eikosapentaeenihappo (EPA) ja dokosaheksaeenihappo (DHA). EPA:n ja DHA:n lisäksi kalaöljyssä on muita omega-3-sarjan rasvahappoja sekä muita tyydyttyneitä ja tyydyttämättömiä rasvahappoja. Kalaöljyä käytetään lähinnä siinä olevien omega3-rasvahappojen tähden. Ihmiselimistö ei kykene tuottamaan tarpeeksi paljon eikosapentaeeni- eikä dokosaheksaeenihappoa. Suuri osa EPA:sta ja DHA:sta tuleekin ravinnosta, varsinkin rasvaisesta kalasta. Elimistössä EPA ja DHA toimivat solukalvojen rakennusaineina ja eikosanoidien lähtöaineina. On mahdollista, että EPA ja DHA vaikuttavat ainakin sydän- ja verisuonitautien sekä reuman kehittymiseen ja etenemiseen.

Kalaöljyn omega3-rasvahapoilla näyttää olevan sydän- ja verisuonitauteja ehkäisevä vaikutus. Kuitenkin täsmällistä vaikutusmekanismia ja optimaalista päiväannosta ei tunneta vielä. Tässä vaiheessa luotettavin tutkimustieto liittyy kalan omega3-rasvahappojen vaikutukseen seerumin triglyserideihin, joiden pitoisuus alenee noin 10-33 %. Vaikutus riippuu annoskoosta ja on tehokkain 3-5 gramman päiväannoksella.

Lisäksi on tutkimustietoa siitä, että EPA ja DHA pienentävät sydäninfarktia sairastaneilla ihmisillä ilmeneviä kuolemaan johtavia rytmihäiriöitä. Mutta korkeaan verenpaineeseen, kolesterolin kokonaismäärään eikä HDL-kolesteroliin EPA:lla ja DHA:lla ei näytä olevan vaikutusta. Kalan omega3-rasvahapot eivät myöskään kohota olennaisesti LDL-kolesterolin määrää.Kalaöljyn EPA:lla varsinkin on hyötyä myös mielialan kannalta, siitä saa lisähyötyä masennuksen lääkehoitoon.

Viime aikoina on muutenkin tutkittu ravinnon vaikutuksia mielenterveysongelmien ennaltaehkäisyssä ja hoitamisessa. Rasvahappojen vaikutusmekanismi masennuksen hoitamisessa on silti vielä tuntematon. Positiivisia vaikutuksia on havaittu myös skitsofrenian hoitamisessa. Alustavan näytön mukaan omega3-rasvahapoilla voi isoina annoksina olla tasoittavaa vaikutusta kaksisuuntaisen mielialahäiriön hoitamisessa. Lisäksi kalanmaksaöljy voi lievittää nivelreuman oireita, varsinkin nivelten arkuutta ja aamujäykkyyttä, mutta vaikutukset alkavat ilmetä vasta 2-3 kuukauden käytön jälkeen.

{lang: 'fi'}

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *