Iho ja ihonhoitotuotteet

Ihonhoito kuuluu kauneuden hoitoon ja on osa ulkonäöstä huolehtimista. Iho on ihmisen suurin elin ja siitä on tarpeen pitää huolta, että se voisi mahdollisimman hyvin. Ihonhoitoon kuuluvia käsittelyjä ovat kasvojen, käsien, jalkojen sekä koko muun vartalon hoitotoimet. Tällaisia käsittelyjä ovat ihon puhdistaminen, kuorinta, kosteuttaminen ja hieronta.

Ihmisen ihossa on kaksi kerrosta, joiden rakenne ja toiminta poikkeavat toisistaan selvästi. Päällimmäisin kerros on nimeltään orvaskesi eli epidermis ja sen alapuolella on verinahka eli dermis. Ihoon voidaan lukea mukaan myös dermiksen alla oleva, lähinnä rasvakudoksesta koostuva ihonalaiskerros, joka liittää ihon elimistön tukirakenteisiin.

Orvaskesi muodostaa siis ihon pinnan ja sen paksuus vaihtelee, mutta keskimäärin sen paksuus on noin kymmenesosa verinahasta. Orvaskeden tunnusomainen piirre on runsassoluisuus. Alimpana on yhdestä solukerroksesta koostuva itu- eli tyvisolukerros, joka on elävää jakaantuvaa solukkoa. Orvaskeden pinta koostuu kovista sarveisaineen täyttämistä litteistä levyistä, joka on tehokas suoja estäen kemiallisia aineita, vettä mukaan lukien, pääsemästä elimistön sisälle. Se estää myös tauteja aiheuttavia mikrobeja pääsemästä alempiin kudoksiin.

Verinahan tyypillinen piirre on, että siinä on paljon soluväliainetta, mutta soluja siinä on harvassa. Soluväliaine koostuu hyytelömäisestä perusaineesta ja siinä risteilivistä säikeistä, joista suuri osa on kollageenisäikeitä. Ne aikaansaavat retikuliinisäikeiden ja elastiinisäikeiden kanssa ihon lujuuden ja kimmoisuuden. Kun iho on luja ja kimmoisa, se suojelee omalta osaltaan ihon alla olevia kudoksia vahingoittumiselta. Verinahassa on nimensä mukaisesti paljon verisuonia, joiden avulla solut saavat ravinteita. Ravintoaineet tihkuvat solujen väliseen hyytelöön verisuonista ja aina soluihin asti.

Kosmeettisille ihonhoitotuotteille verinahan vaikutuskohteita ovat sidekudossäikeet, lähinnä kollageeni ja elastaani sekä soluväliaineen perusaine. Luontaistuoteista löytyy hyviä ja turvallisia ihonhoitoaineita kuten kylmäpuristettu helokkiöljy, jonka sisältämällä gammalinoleenihapolla (GLA) on myönteinen vaikutus iho-ongelmiin, esim. atooppiseen ihottumaan. Helokkiöljyä voi käyttää sekä sisäisesti että ulkoisesti. Osterivinokaskapselit sisältävät paljon ravintoaineita, joista on apua ihonhoitoon. Praventi bioaktiivinen peptidiseos sisältää aineita, jotka estävät vahingollisten mikrobien kasvua iholla ja ravitsevat ihoa.

{lang: 'fi'}