Kalsium eli kalkki

Kalsium on latinaksi calcium ja se on maa-alkalimetalleihin kuuluva alkuaine, jonka kemiallinen merkki on Ca  ja järjestysluku 20. Kalsium on varsin yleinen alkuaine maankuoressa, sitä on viidenneksi eniten. Eliöille kalsium on elintärkeä alkuaine. Kalsium ei esiinny luonnossa vapaana alkuaineena, vaan ainoastaan yhdisteinä, mm. kalkkikivessä ja marmorissa, jotka koostuvat enimmäkseen kalsiumkarbonaatista. Kalsium on vähän lyijyä kovempi, kevyt, hopeanvalkoinen ja kiteinen metalli.

Kalsium on hyvin tärkeä kivennäinen ihmisen ruokavaliossa, varsinkin lapsilla, raskaana olevilla naisilla sekä vanhenevalla väestöllä. Kalsiumin puute vaikuttaa luun ja hampaiden kasvamiseen. Mutta kalsiumin liikasaantikaan ei ole terveellistä, sillä liika-annostus kalsiumia voi johtaa munuaiskiviin. Kalsium vaikuttaa haitallisesti raudan ja tyroksiinin imeytymiseen elimistössä. Ihmisen kehossa on keskimäärin 1200 grammaa kalsiumia ja se sijaitsee suurelta osin luustossa. Kalsiumin imeytyminen vaatii D-vitamiinin ja magnesiumin saamista. Kalsiumpitoisuuden mittaaminen verikokeella tai vastaavissa testeissä ei onnistu, sillä elimistö ottaa puutostilan aikana kalsiumin luustosta.

Aikuisen ihmisen päivittäinen kalsiumtarve on noin 800 mg/vrk. Eräille erityisryhmille suositellaan suurempaa vuorokausiannosta, koska kalsium on elintärkeä luustolle (raskaana oleville, imettäville naisille ja  kasvaville nuorille 900 mg/vrk). Lapsille kalsiumin saantisuositus vaihtelee iän mukaan. Suurin hyväksyttävä kalsiumin määrä vuorokaudessa on 2500 mg/vrk aikuiselle ihmisille. Enemmistö suomalaisista saa riittävästi kalsiumia ja noin prosentilla suomalaisista kalsiumin päiväsaanti on suurempi kuin suurin hyväksyttävä päiväsaanti. 60 % kalsiumin tarveesta tulee maitotuotteista ja maitoa sisältävistä ruoista. Lehmänmaidossa ja kalsiumrikastetussa kasvismaidoissa sekä mehuissa on kalsiumia 120mg/100g. Kolme lasillista tällaisia juomia tyydyttää aikuisen ihmisen kalsiumin päivittäisen tarpeen.

{lang: 'fi'}

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *