Tee juoma

Tee

Teepensaan (Camellia sinensis) lehdet ovat väriltään tummanvihreitä, sahalaitaisia ja hieman nahkaisia. Tee kuuluu Theaceae-kasvisukuun. Kukinnot ovat kellertävän valkoisia. Hedelmät ovat pieniä ja kovakuorisia, muistuttaen hasselpähkinää. Ihanteellisissa olosuhteissa, keskimäärin 18 asteen lämpötilassa, vakaan sademäärän vallitessa ja auringonpaisteen pysyessä suotuisina, teepensas voi saavuttaa sadan vuoden iän. Alunperin teepensas on risteytys kahdesta eri lajikkeesta, Thea sinensiksestä, joka on pensasmainen ja enimmillään 3-4 metrinen ja Thea assamicasta, joka on pikemminkin tanakka puu kuin pensas, yltäen jopa 15-20 metrin korkeuteen.

Teepensaan lehdistä uuttamalla valmistettua juomaa kutsutaan teeksi. Muiden kasvien lehdistä valmistetut juomat ovat yleisnimeltään yrttiteetä. Tee sisältää piristävää kofeiinia, kitkerää makua liian pitkän hauduttamisen seurauksena aiheuttavia tanniineja ja miedosti rauhoittavaa teaniinia. Teelehtien ikä on tärkein teen laadun määrittävä tekijä. Teepensaan latvuksen tuoreet lehdet ovat arvostetuimpia. Kaikkein arvokkaimpien teelaatujen kilohinta on jopa useita satoja euroja. Valmistustavan perusteella teelaadut jaetaan eri värisiksi, kuten vihreään, mustaan, keltaiseen ja valkoiseen teehen.

Teen historiasta

Eurooppaan tee juoma saapui myöhemmin kuin kahvi. Vasta vuonna 1556 tee juoma tuli eurooppalaisille tutuksi, kun portugalilainen jesuiitta isä Jasper de Cruz maistoi Kiinassa käydessään teetä ja kirjoitti siitä. Vuonna 1600 purettiin ensimmäinen teelasti Portugalin pääkaupungin Lissabonin satamassa. Mutta arabit tulivat tuntemaan teen paljon ennen eurooppalaisia, sillä jo vuodelta noin 850 on ensimmäiset viittaukset teehen. Säännöllinen teen laivaaminen Eurooppaan alkoi hollantilais-portugalilaisena yhteistyönä vuonna 1610. Venäjän kautta teen juominen saapui Suomeen laajemmassa määrin. Nimi ”tee” on peräisin Aminissa puhutusta minnan-kiinasta.

Teelaaduista tiivistetysti

Valmistustavan perusteella teet voidaan ryhmitellä pääryhmiin. Erottavina tekijöinä ovat lehtien tuoreus, hapetusprosessi ja jälkifermentointi. Eniten käsitelty teelaatu on musta tee. Toisin kuun muut teelaadut, mustan teen annetaan hapettua loppuun asti, jolloin teen lehtien luontainen kitkeryys poistuu. Mustan teen valmistamiseen soveltuvat sen tähden vanhat lehdet. Kaikkein halvin teelaatu on musta tee ja se on länsimaissa suosituin tee. Sri Lanka tuottaa ainoastaan mustaa teetä.

Kiinalainen Yunnanin maakunnan tee on voimakkaampaa mustaa teetä kuin muut kiinalaiset mustat teet. Kiinan teekulttuuri on lähes 5000 vuotta vanhaa.

Oolong-tee alkukäsitellään mustan teen tavoin, mutta sen hapettuminen keskeytetään valmistusprosessissa. Teen hapettumiseen menee 2-3 päivää. Oolong-tee on suosittua Kiinassa ja Japanissa, mutta lähes tuntematon teelaatu länsimaissa.

Vihreä tee tehdään siten, että hapetus keskeytetään heti ja tee alistetaan lämmölle. Väriltään tee on haalean vihreän tai keltaisen väristä. Vihreä tee on erityisen terveellinen teelaatu. Valkoinen tee saadaan teenpensaan yläosan nupuista sekä kärkilehdistä. Valkoisen teen joukkoon ei sekoiteta muita teepensaan osia. Nuppujen ja kärkilehtien pintaa peittävä hento valkoinen karva on antanut nimen valkoiselle teelle. Valkoista teetä ei hapeteta.

Keltaista teetäkään ei hapeteta. Keltainen väri teelehdille tulee siitä, että teelehdet laitetaan heti keräämisen jälkeen pimeään ja hapettomaan tilaan. Keltainen ja valkoinen tee ovat kalleimmat teelaadut. Puer-teetäkään ei hapeteta. Puer-tee höyrytetään ja tiivistetään tavallisesti 357 grammaan painoisiksi kakuiksi, jotka ovat pallomaisen muotoisia. Puer-tee fermentoidaan tai paremminkin kompostoidaan ja puer-tee on ainoa teelaatu, joka paranee ja tulee kalliimmaksi vuosien varrella. Laadukas puer-teekakku voi kestää jopa sata vuotta. Vientiin tuotetusta teestä suurin osa kasvaa Sri Lankassa, Keniassa, Kiinassa, Intiassa, Vietnamissa ja Indonesiassa. Teetä viljellään sekä perhetiloilla että tuhansien hehtaarien laajuisilla suurtiloilla.

Teen valmistus juotavaksi

Teetä saadaan hauduttamalla teelehtiä 1-15 minuuttia riippuen teelaadusta ja tarkemmasta lajikkeesta. Melko monelle teelle haudutuslämpötila on 70-90 astetta. Pussitee on toinen vaihtoehto tehdä teetä eikä pussiteen hauduttamisen yksityiskohdilla ole tavallisesti oleellista merkitystä. Käytetty vesi ei saa olla liian kuumaa, tai teestä voi erittyä myrkyllisiä aineita ja teestä tulee kitketää. Vesi pitää ottaa hanasta suoraan ja veden pitää olla raikasta, jotta vedessä olisi tarpeeksi happea irrottamaan teen maun mahdollisimman tehokkaasti.

Tee ja terveys

Japanissa on tutkittu paljon teen vaikutuksia terveyteen. On saatu selville, että teellä on positiivinen vaikutus terveydelle. Etenkin ne teet, joissa on paljon antioksidantteja (vihreä tee ja rooibos) ehkäisevät solujen vanhentumista ja rappeutumista. Teen on sanottu ehkäisevän jopa syöpää ja parantavan ruuansulatusta. Lisäksi tee piristää ja joillain yrttiteelaaduilla (kamomillatee) on rauhoittava ja suun haavoja parantava vaikutus. Maidon lisääminen teen joukkoon estää flavonoideja toimimasta, joten maitoa ei kannata lisätä teehen, jos haluaa saada täyden hyöden teen terveysvaikutuksista.

Teelaaduista tarkemmin

Mustat teet

Musta tee tehdään samasta teepensaasta kuin esim. vihreä tee. Teelehdet ainoastaan käsitellään eri tavalla. Musta tee on hapetettua teetä eikä hapettumisprosessilla ole vaikutusta teen kofeiinipitoisuuteen. Kofeiinipitoisuus riippuu siitä, mityä teepensaan osia teehen käytetään. Kukintojen ja marjojen muodostuminen teepensaaseen estetään oksimalla pensasta. Tällä tavalla teelehtien poimiminen, joka tehdään käsin etupäässä, on helpompaa. Mustan teen käsittelyssä on viisi vaihetta: vastapoimittujen vihreiden teelehtien kuivaus, rullaaminen tavallisesti mekaanisesti, hapettumisprosessin viimeistely, kuivaaminen ja teelehtien luokittelu.

Ceylonin tee

Vaikka tämän saarivaltion nimi on Sri Lanka, kutsutaan kuitenkin Sri Lankasta peräisin olevaa teetä saaren alkuperäisen nimen Ceylonin mukaisesti. Teetä viljellään Sri Lankan eteläosien vuoristoseuduilla ja näillä alueilla, kahden kilometrin korkeudessa, kasvava tee on monesti hyvin korkealaatuista ja aromaattista. Alemmilla korkeuksilla viljelty tee on monesti tummempaa ja voimakasaromisempaa. Ceylonilaisille teelaaduille tarvitaan 3-4 minuutin haudutus kiehautetussa vedessä. Ceylonilaisia teelaatuja ovat mm. Ceylon Op Koslanda Luomu ja Ceylon Adam´s Peak Blend.

Indonesia

Indonesian saarilta peräisin olevat teet ovat monesti rikasaromisia ja täyteläisiä, meripihkan kellertäviä sävyltään. Indonesialaiset teet ovat hyvää aamiaisteetä ja niitä voi nauttia maidon sekä sokerin kanssa.

Intia

Intian teelaadut, varsinkin Darjeelingin ja Assamin teet, tunnetaan maailmalla korkealaatuisina. Darjeelingin alueen teetä pidetään teelaatujen samppanjana, kevyinä ja aromiltaan hedelmäisinä. Assamilaiset teet puolestaan tunnetaan täyteläisinä, maltaisina ja aromiltaan voimakkaina. Assamilaisiakin teelaatuja voi nauttia maidon kanssa.

Sikkim

Sikkim kuuluu Intiaan mutta oli aikaisemmin itsenäinen valtio. Sikkim on pieni teen viljelyalua POhjois-Intiassa lähellä Darjeelingin aluetta. Sikkimiläinen tee on monesti kevyttä ja hedelmäisen aromikastamuistuttaen Darjeelingin alueen teelaatuja.

Kiina

Kiinalaiset juovat etupäässä vihreää teetä, mutta Kiinassa tuotetaan eräitä erinomaisia mustiakin teelaatuja, esimerkiksi Yunnanin maakunnassa. Kiinalaiset teelaadut ovat useasti mietoja aromiltaan ja niissä on monesti normaalia vähemmän kofeiinia (teiiniä). Kiinan teelaatuja ovat esim. Golden Yunnan FOP, China Keemun Superior ja China Pu-erh.

Kenia

Kenialainen Gfop Milima on täyteläinen ja raikasarominen teelaatu, jossa on paljon silmuja. Sävyltään tämä tee on kultaisen/kuparinen ja  sitruunaisen raikas.

Vihreät teet

Myös vihreä tee valmistetaan samasta Camellia sinensis-teepensaan lehdistä aivan kuten musta tee. Vastapoimittuja teepensaan lehtiä nuudutetaan ensiksi aivan kuten mustaa teetä, mutta välittömästi nuuduttamisen jälkeen Kiinassa yleensä teelehtiä paahdetaan ja Japanissa höyrytetään. Tämä valmistusvaihe saa aikaan teen omien entsyymien tuhoutumisen ja lehdet säilyttävät vihreän värinsä. Vihreää teetä ei siten hapeteta, vaan teenpensaan lehtien kuumentaminen estää hapettumisprosessin. Lajikkeesta riippuen kuumentamisen jälkeen teelehdet voidaan rullata joko käsin tai koneellisesti. Viimeiseksi teelehtiä kuivataan joko koneellisesti tai auringonpaisteessa. Vihreä tee on hyvin terveellistä ja siinä on paljon tanniineja, mineraaleja ja vitamiineja. Säännöllinen vihreän teen nauttiminen voi vähentää riskiä sairastua syöpään, verenpainetautiin ja sydänsairauksiin. Lisäksi vihreä tee tukee ruoansulatusta ja immuunijärjestelmää. Vihreä tee kiihdyttää aineenvaihduntaa ja puhdistaa elimistöä kuona-aineista edistäen siten myös laihduttamista. Vihreässä teessä on C-, B- ja E-vitamiineja, jotka auttavat ehkäisemään nuhaa, edistävät hiilihydraattien aineenvaihduntaa ja suojaavat soluja, toisin sanoen hidastavat vanhentumista. Vihreä tee piristää ja auttaa rentoutumaankin ja parantaa keskittymiskykyä.

Intialaiset vihreät teet ovat peräisin Koillis-Intiasta Assamin ja Darjeelingin alueilta. Intialaiset vihreät teet ovat usein raikkaita ja makeita aromiltaan. Haudutusaika on 2-3 minuuttia noin 80 asteisessa kiehautetussa vedessä. Liian kuumaa vettä ei ole hyvä käyttää. Japanilaiset vihreät teet ovat monesti aromiltaan puhtaita ja raikkaita. Buddhalaiset munkit toivat 700-luvulla teen Kiinasta Japaniin. Kiinalaisen teekulttuurin jälkeen Japanin teekulttuuri on maailman toiseksi vanhinta. Japanilaista vihreää teetä haudutetaan kerran kiehautetussa vedessä noin 70-80 asteen lämpötilassa 1-3 minuuttia sen mukaan mistä teelaadusta teetä valmistetaan ja miten vahvaa teetä halutaan.

Kiinassa on nautittu jo yli 5000 vuotta vihreää teetä ja kiinalaiset arvostavat korkealle sen elinvoimaa ja terveyttä edistävien vaikutuksien takia. Teelehtien poiminnan jälkeen teelehtien hapettuminen keskeytetään paahtamalla niitä pannulla, minkä avulla teelehtien oma aromi pääsee paremmin esille. Teetä haudutetaan kerran kiehautetussa 70-80 asteisessa vedessä 2-3 minuutin ajan. Taiwanilaiset teet erotetaan erikseen kiinalaisista teelaaduista ja taiwanilaista teetä kutsutaan saaren vanhan nimen mukaan Formosan teeksi.

Valkoiset teet

Teepensaan nupuista ja hienoimmista lehdistä valmistetaan valkoinen tee. Valkoista teetä kuivataan tavallisesti auringonpaisteessa muutamia tunteja kunnes 40 % teen alkuperäisestä painosta katoaa. Sen jälkeen teelehtiä monesti vielä paahdetaan kevyesti ja niin saadaan lopputuloksena vaalea, hienoarominen tee. Valkoisessa teessä on runsaasti antioksidantteja ja niinpä kiinalaisessa lääketieteessä arvostetaan korkealle valkoista teetä. Valkoista teetä haudutetaan 2-3 minuuttia 70-80 asteisessa kiehautetussa vedessä.

Oolong teet

Oolong (Wu-long) teet ovat puolihapetettuja teelaatuja, jotka tunnetaan monesti rikkaasta aromistaan sekä miellyttävästä ja kauan kestävästä jälkimaustaan. Oolong-teen valmistamiseksi käytetään teepensaan suurimpia lehtiä, joissa on paljon aromaattisia öljyjä. Ensiksi teelehdet kuivataan osittain auringonpaisteessa, minkä jälkeen näitä jonkin verran kurtistuneita lehtiä heilutellaan korissa, että lehdissä olevat öljyt ja entsyymit vapautuisivat. Kun lehtiä on ”murjottu”, teelehtiä hapetetaan vaihtelevia aikoja riippuen tavoitellusta hapettumisasteesta. Oolong-teetä haudutetaan 2-4 minuuttia kertaalleen kiehautetussa noin 80-90 asteisessa vedessä.

Keltainen tee

Keltaista teetä tehdään käsityönä, jolloin teelehdistä poistetaan ruohoinen tuoksu sekä muutetaan sen väriä ja makua. Keltaisen teen valmistusprosessi muistuttaa suuresti vihreän teen valmistamista. Teetä  paahdetaan pienissä erissä nopeasti pannulla hyvin korkeassa lämpötilassa. Sen jälkeen pikaisesti paahdetut teelehdet kääritään keltaiseen, perinteiseen kiinalaiseen paperiin ja teelehdet saavat siinä kuivua muutamia tunteja. Käsittely uusitaan kunnes teemestari on tyytyväinen lopputulokseen. Prosessi vaihtelee jonkin verran teelaadusta riippuen. Lopputuote on kuitenkin rikasarominen, kellertävä tee, jossa on runsaaasti antioksidantteja. Keltaista teetä haudutetaan kerran kiehautetussa 70-80 asteisessa vedessä 3-5 minuuttia.

Osta teetä
{lang: 'fi'}