Iisakki järvenpään puukot

Tutustu Iisakki Järvenpään puukkoihin verkkokaupassa

Iisakki Järvenpään alkuperäinen nimi oli Iisakki Heikinpoika Pikkuluhta ja Iisakki Järvenpään elinaika oli 7.1.1859-6.3.1929. Iisakki Järvenpää oli suomalainen itseoppinut puukkoseppä. Lisäksi hän Iisakki Järvenpää perusti puukkotehtaan Kauhavalle Pohjanmaalle. Hänen perustamansa puukkotehdas on nykyään nimeltään Iisakki Järvenpää Oy.

Iisakki Järvenpään isä oli talollinen Juho Lammi ja äiti oli Kaisa Järvi. Iisakki Järvenpää työskenteli puukkoseppänä vuodesta 1879 lähtien ja hän toimi Kauhavan puukkotehtaan työnjohtajana vuosina 1898-1904. Iisakki Järvenpää perusti oman puukkotehtaansa vuonna 1904. Iisakki Järvenpään perustama puukkotehdas on Kauhavalla toimineista puukkotehtaista kuuluisin ja pitkäikäisin. Iisakki Järvenpään nimi liittyykin läheisesti Kauhavan puukkoteollisuuden historiaan. Hän toimi Iisakki Järvenpää Oy:n toimitusjohtaja vuosina 1921-1929.

Serkkunsa Juho Kustaa Lammin (k. 1901) kanssa Iisakki Järvenpää kehitti perinteisen kauhavalaisen puukkomallin. Ensin Iisakki Järvenpää valmisti yksinkertaisia työpuukkoja. Kuitenkin vuonna 1888 Iisakki Järvenpää teki Venäjän keisarikunnan kruununperilliselle Nikolai II:lle lahjapuukon. Vuonna 1905 Iisakki Järvenpää otti tekemissään puukoissa käyttöön veriuran, jonka toisetkin puukkovalmistajat omaksuivat tuotantoonsa.

Iisakki Järvenpään kotitalousmuseo sijaitsee nykyään Kauhavalla. Iisakki Järvenpää osti talon 1904 ja laajensi sen sittemmin 2-kerroksiseksi.

härmänpuukko

{lang: 'fi'}