Frantsilan Luomuyrttitila

Frantsilan Luomuyrttitila sijaitsee Hämeenkyrössä, noin 40 kilometriä Tampereelta Vaasaan. Frantsilan  yrttitila on kehittynyt yrttien luonnonmukaisen viljelyn pioneerista johtavassa asemassa olevaksi luomuyrttien viljelijäksi. Virpi Raipala-Cormier ja hänen puolisonsa Jim Cormier käynnistivät vuonna 1981 yrttien luonnonmukaisen viljelemisen Virpin mummon vanhalla maatilalla. Näitä Frantsilan peltoja sama suku on viljellyt jo 1700-luvulta alkaen. Ensimmäisenä yritystilana Suomessa Cormierit käynnistivät yrttien viljelemisen avomaalla. Heidän tilansa on nykyään Suomen johtava luomukasvatettujen yrttien viljelijä sekä yrttivalmisteiden valmistaja.

Cormierit ovat ottaneet viljeltäviksi mm. auringonhatun, yrtti-iison, vuorimintut ja kuisman sekä aloittaneet mintun, siankärsämön ja nokkosen peltoviljelyn. Ystävyyden yrttitee on Frantsilan yrttitilan tuotteista vanhin, Virpi Raipala-Cormier on tuottanut sitä jo vuodesta 1968 alkaen. Jim Cormierin kotiseudulta Amerikan preerialta on tuotu monia yrttilajeja viljeltäväksi.

Frantsilan Luomuyrttitilan toiminnan painopiste on suomalaisten luomutuotettujen yrttien viljeleminen, jalostaminen sekä markkinointi. Tilalla tuotetaan nykyään yli 200 tasokasta yrttituotetta. Frantsilan Luomuyrttitilan tuotteita voi ostaa luontaistuotekaupoista, luontaistuoteosastoilta sekä apteekkien luontaistuotehyllyistä kaikkialla Suomessa. Lisäksi useat kylpylät, luontaishoitajat ja –terapeutit käyttävät hoidoissaan  Frantsilan tilan tuotteita. Lisäksi Frantsilan tilalla voi kokea elämyksiä turistina ja matkailijana Frantsilan Kehäkukan välityksellä. Kehäkukka sijaitsee Pappilanjoen
varrella ihan 3-tien tuntumassa. Vuonna 1983 tilalla käynnistettiin koulutus täydentävistä hoitomuodoista.

Frantsilan yrttiviljely on vuosien myötä laajentunut ja monipuolistunut. Frantsilalla on oman viljelyn lisäksi sopimusviljelijöitä eri puolilla Suomea. Jokainen sopimusviljelijä on sitoutunut luonnomukaiseen tuotantoon. Viljelemisen lisäksi yrttivalmisteisiin kerätään raaka-aineita suoraan luonnosta, kuten koivunlehtiä ja kanervankukkia. Suosikkikasveja viime vuosina ovat olleet mm. nokkonen, siankärsämö, salvia, minttu, kehäkukka, kuisma sekä kamomilla.

Osta Frantsilan tuotteita
{lang: 'fi'}