Pellavan hoito

On sananlasku, että pesussa pellava paranee ja totta se onkin. Kun kylpytekstiilit pestään ennen käyttöä herätetään pellavakuidun hyvä imukyky. On syytä muistaa, että pellavatekstiilit kutistuvat ensimmäisen pesun aikana 7-10 %. Pellavan pinta on vahamaisen sileää ja sen tähden lika irtoaa pellavasta matalassakin lämpötilassa (40 C). Pellavan ominaisuudet parantuvat pesemisen myötä ja pellavan peseminen on helppoa.

On aina noudatettava pellavatuotteen mukana olevia pesuohjeita ja -lämpötiloja (tavallisesti 60 C  astetta). Poista tahrat tuoreina ja käytä tahroihin tarpeen vaatiessa esim. luonnonmukaista tahrasaippuaa. Pellavatekstiilit pestään erillään muista tekstiileistä. Luonnonkuidusta irtoaa nukkaa etenkin ensimmäisissä pesuissa. Täytä pesukone vain puolilleen sallitusta täyttömäärästä niin tekstiilit säilyvät sileämpinä.

Pellavatekstiilit eivät tavallisesti vaadi esipesua, se ainoastaan suotta kuluttaa tekstiiliä. Pellava kestää myös kuuttakymmentä astetta korkeampia pesulämpötiloja, tosin pellava kuluu korkeammissa pesulämpötiloissa enemmän. Runsas vesi pienentää rypistymistä pesun aikana. Nukan irtoamista ensimmäisissä pesuissa voidaan pienentää hitaallapesurytmillä ja korkealla vesirajalla (kevyt linkousohjelma). Pesuaineissa olevat valkaisuaineet vaalentavat luonnonvärisen pellavan melko pian. Vältä pitkää linkousaikaa, sillä sen seurauksena voi syntyä pysyviä pesuryppyjä. Tarkista myös pesukoneen nukkasihti ennen ja jälkeen pesun konevalmistajan ohjeen mukaan.

Suorista tekstiilit välittömästi pesun jälkeen ja ripusta kuivumaan narulle. Vältä rumpukuivausta, koska se kuluttaa pellavan luonnonkuituja. Silitä tai mankeloi pellavatekstiilit kosteina. Korkeatkin silityslämpötilat sopivat pellavalle. Mankeloiduista lautasliinoista voi taittaa hyvännäköisiä asetelmia juhlapöytään. Kloorivalkaisua ei ole suositeltavaa käyttää pellavatekstiileille. Pellavasta tehdyt kattaustekstiilit voi halutessaan tärkätä pesun jälkeen, mutta tärkkäysaineen valmistajan ohjeiden mukaisesti.

Uudet pellavatuotteet voidaan kastella haaleassa vedessä ennen pesua niin voit välttää pesuryppyjen syntymisen. Jos mankeloit pellafroteet pesun jälkeen saat niistä ihanan sileäpintaisia. Pöytäliinan saa helposti sileäksi kun rullaa sen nahkean kosteana muovilla päällystetyn pahvirullan ympärille ja sitten pyörittää rullaa noin viisi minuuttia pöytää vasten sekä jättää kuivumaan. Vesirypyt suoristuvat itsestään ja lopuksi pöytäliina on helppo silittää täysin sileäksi.

Myös vaikeiden tahrojen poistamiseen pellavatekstiileistä löytyy apuja. Steariinin voi poistaa Teknokemian tiedotuskeskuksen tahranpoisto-ohjeen mukaisesti. Ensin steariinia raaputetaan varovaisesti kankaalta. Sen jälkeen laitetaan steariinitahran alle ja päälle imupaperia tai talouspaperia ja silitetään tahra imukykyisen paperin lävitse. Näin steariini sulaa sekä imeytyy paperiin. Vaihda aina uusi puhdas paperi tahran päälle. Silitysraudan lämpötilaa voi kasvattaa vähitellen. Loput tahrasta voi käsitellä tahranpoistoaineella kuten Tabortilla tai Arielilla, sekä pestä liinan pesukoneessa normaalisti kuudessakymmenessä asteessa runsaalla vedellä sekä kevyellä linkouksella pesuryppyjen välttämiseksi. On syytä huomioida, että jos pellavaliina on luonnonvärinen, pitää tahranpoistoainetta käyttää varovasti, koska pellavan luonnonväri voi vaalentua tahran kohdalta voimakkaammin ja siten jäädä vaaleammaksi kuin ympärillä oleva liina, jota ei ole käsitelty. Valkoisessa tai värjätyssä pellavaliinassa ei ole tällaista vaaraa.

Viinitahrakin voidaan poistaa pellavaliinasta. Toimi ripeästi ja imeytä viini pois talouspaperiin tai riepuun. Painele viinitahraa kostutetulla rievulla niin viini laimentuu tahran kohdalla. Pese sitten pellavaliina mahdollisimman nopeasti normaalissa pesussa. Pesun tehoa voit lisätä hieromalla mm. luontaistuotekaupoista saatavalla Sonett-tahrasaippualla tahran kohdalla. Joskus neuvotaan lisäämään tuoreeseen viinitahraan suolaa, minkä tarkoitus on imeyttää viini pois liinasta. Suolan käyttämistä voi toki kokeilla, mutta riski on, että suola toimiikin apuaineena, joka saa viinin imeytymään pellavaliinan kuituun entistä pahemmin.

{lang: 'fi'}