Kynttilät

Kynttilä

Kynttilät tehdään tavallisesti vahasta ja kynttilä on valonlähde, jossa keskellä on sydänlanka. Langan kärjessä vaha palaa valoa antavalla liekillä. Kynttilät olivat tyypillisiä valonlähteitä ennen öljylamppuja ja sähkövaloja. Nykyisin kynttilöitä poltetaan etupäässä tunnelman luojana ja lisäksi uskonnollisissa perinnetilaisuuksissa ja varavalonlähteenä sähkökatkojen aikana. Kynttilää eli ns. normaalikynttilää on käytetty valovoiman mittana ja nykyisin käytetty valovoiman yksikkö kandela vastaa melko tarkasti tavallista kynttilää (nykyään kandela on määritelty täsmällisemmin, mutta edelleen kynttilän valovoima on noin 1 kandela). Kynttilästä saatava valovirta on suuruudeltaan kymmenen lumenia, mikä vastaa suurinpiirtein yhden watin hehkulampun valovirtaa.

Nykyisin kynttilöiden valmistuksessa käytetään vahana tavallisimmin parafiinia tai steariinia. Parafiini on sivutuote öljynjalostuksesta. Steariinia on ennen tehty eläinrasvoista, mutta nykyisin steariinin valmistukseen käytetään tavallisesti palmuöljyä. Kynttilöitä voidaan valmistaa myös mehiläisvahasta ja soijasta sekä muista kasviöljyistä tehdystä vahasta. Geelikynttilät tehdään parafiinin ja muovin seoksesta. Kun tulitikun liekki kuumentaa kynttilän sydänlangassa vähäisen määrän kynttilävahaa höyryksi, kynttilän liekki syttyy palamaan kun se höyry reagoi ilmassa olevan hapen kanssa muodostaen kynttilän liekin.

Syttynyt liekki sulattaa lisää vahaa, joka nousee kapillaarivoiman vaikutuksesta sydänlankaa pitkin höyrystyen ja siten ruokkien liekkiä. Näin kynttilän palaminen jatkuu niin kauan kuin vahaa on jäljellä. Kynttilän liekin koko on riippuvainen sydänlangan ominaisuuksista, varsinkin sen paksuudesta. Sydänlangan yläpää palaa, jolloin lanka lyhentyy itsestään samalla tahdilla kynttilän kanssa. Joitakin sydänlankoja joudutaan leikkaamaan lyhyemmiksi, noin 7 mm mittaiseksi, että voidaan välttää liian suuri liekki ja savuttaminen.

Kynttilän liekki koostuu useasta erivärisestä alueesta. Sinertävillä alueilla kynttilänvahassa oleva vety erottuu ja muodostaa palaessaan vesihöyryä. Kirkkaammalla keltaisella alueella vahan hiili hapettuu hiilidioksidiksi minkä lisäksi syntyy samalla pieniä kuumia nokihiukkasia, jotka aikaansaavat keltaisen värin. Liekin eri osissa on hyvin suuret lämpötilaerot. Sinertävillä vedyn palamisalueilla liekin alaosan lämpötila on peräti 1400 astetta, kun taas liekin lämpötila on noin 1000 astetta. Kynttilän liekin koko samoin kuin sen antama valoteho ja lämpötehon määrä ovat riippuvaisia erityisesti sydänlangasta. Tavallisesti kynttilä tuottaaa 13 lumenia näkyvää valoa ja 40 wattia lämpöä (40 watin hehkulampusta saa noin 500 lumenin valotehon).

Kynttilöiden turvallisuudesta ja terveydestä

Yleinen uskomus on, että mehiläisvahasta ja kasviöljyperäisistä vahoista tehdyt kynttilät palavat puhtaammin kuin öljyperäisestä parafiinista tehdyt kynttilät. Nykyään puhtaat parafiinit palavat kuitenkin vähintään yhtä puhtaasti. Sydänlangan laatu sekä mahdolliset hajusteet ja väriaineet ja palamisympäristö vaikuttavat enemmän kynttilästä mahdollisesti tuleviin epäpuhtauksiin. Puhtaimmalla liekillä palaa hajustamaton, värjäämätön sekä laadukkaalla sydänlangalla varustettu kynttilä. Lepattava liekki tavallisesti savuttaa eli nokeaa. Lepatus voi johtua myös vedosta tai liian pitkästä sydänlangasta. Kun kynttilä on juuri sytytetty on lievä lepatus normaalia. Jatkuvaa lepatusta voi vähentää lyhentämällä sydän noin 7 mm pitkäksi.  Jos palavaa kynttilää siirretään tai se sammutetaan puhaltamalla voi kynttilän sydämen juurella oleva kuuma vaha roiskua, mutta vahan fysikaalisista ominaisuuksista johtuen se jähmettyy pian ihon päällä ja eristää sen jälkeen kuumuutta suojaten ihoa palamiselta. Palavaa kynttilää on kuitenkin aina syytä käsitellä varovasti. Kynttilän sammuttamiseen on suositeltavaa käyttää erityistä sammutinta, jolla liekin saa tukahdutettua. Jos kynttilän liekkiin puhalletaan sen sammuttamiseksi on vältettävä puhallusta sulaa vahaa kohti. On hyvä puhaltaa sivulta liekkiä kohti pitäen kämmentä samanaikaisesti kynttilän liekin vastapuolella.

Joulupöydän kynttilöistä

Joulu on vuoden suurin juhla ja kynttilät kuuluvat keskeisesti jouluun. Jos joulun pöytäliina ei ole monivärinen, on siihen helppo yhdistellä myös kynttilöitä. Kynttilät kuuluvatkin itseoikeutetusti joulupöytään. Perinteisiä  joulukynttilöitä ovat kruunukynttilät, antiikkikynttilät ja pöytäkynttilät ja niitä on saatavilla perinteisen valkoisen värin lisäksi jouluisen punaisena, tummanvihreänä, tummansinisenä ja kauniin viininpunaisena.

Joulukuusenkynttilät

Perinteiseen jouluun kuuluvat elävät kuusenkynttilät, jotka antavat kirkasta valoa sekä tuoksua. Kuusenkynttilät kuuluvat perinteiseen jouluun. Kuusenkynttilät palavat reilun tunnin tai puolitoista. Muista kuitenkin noudattaa erityistä varovaisuutta ja huolellisuutta joulukuusenkynttilöiden kanssa. Pidä joulukuusi, jossa on palavia kynttilöitä koko ajan näköetäisyydellä ja valvonnan alaisena.

Enkelikellonkynttilät

Jo 1950-luvulla suomalaisiin koteihin tulivat enkelikellot. Enkelikellot palavat yli tunnin verran ja osaltaan tuovat aitoa lapsuusajan joulutunnelmaa kun enkelit pyörivät ympäriinsä, samalla kuuluu mukavaa kilinää.

Kruunukynttilät

Kruunukynttilät ovat perinteisiä kynttilöitä jouluaikana. Niiden palamisaika on n. 6-7 tuntia.

Tuoksukynttilät

Tuoksukynttilät sopivat syksyn ja talven iltoihin ja tunnelmaa sekä tuoksuja antamaan. Tuoksukynttilöiden tuoksu on tavallisesti aika mieto. Kynttilässä oleva tuoksuöljy höyrystyy steariinin lämmetessä, jolloin syntyy puhdas ja savuton tuoksu. Tuoksukynttilöistä löytyy myös kesäaikaan sopivia tuoksuja tunnelman luojiksi kesäpäivään. Jotkut kynttilät ovat tuoksuttomia. Tuoksukynttilöiden suosio on kasvanut viime vuosina huomattavasti. Suomalaisia kuluttajia miellyttävät miedot tuoksut.

Antiikkikynttilät

Antiikkikynttilät ovat sataprosenttista steariinia ja ne palavat kirkkaalla liekillä noin 6,5 tuntia. Antiikkikynttilöillä on hienostunut muoto ja samettimainen pinta. On olemassa myös itsenäisyyspäivän antiikkikynttilöitä, jotka ovat pitkiä ja väriltään esim. sinivalkoisia (muitakin värejä on) ja ne palavat 6-7 tuntia.

Ohje steariinin poistamiseksi pöytäliinalta

Toimi näin jos pöytäliinalle pääsee valumaan steariinia tai parafiinia. Laita pöytäliina viileään paikkaan kuten pakastimeen joksikin ajaksi, että steariini kovettuu. Sen jälkeen on kätevä irrottaa steariini pöytäliinasta. Irrotettuasi liinasta enimmän steariinin, silitä pöytäliina talouspaperin läpi (talouspaperia tarvitsee laittaa sekä tahran alle että päälle). Tämän jälkeen voidaan laittaa tahranpoistoainetta päälle tai pestä pöytäliina pesuohjeen mukaan pesukoneessa.

{lang: 'fi'}