Jokipiin Pellavan taiteilijat

Muotoilija, tekstiilitaiteen maisteri 2006 Anu Saari Anu Saari

Anu Saari on vuonna 2006 Taideteollisesta korkeakoulusta valmistunut muotoilija. Hän on suunnitellut useita menestystuotteita suomalaisille ja ulkomaisille tekstiili- ja paperialan yrityksille. Vuoden 2007 alusta hän on toiminut Jokipiin Pellavan suunnittelijana.

Yhteistyöstään Jokipiin Pellavan kanssa Anu Saari toteaa seuraavaa: ”Suurin haasteeni on suhtautua perinteikkääseen pellavaan ilman ennakkoasenteita. Näin toivon pystyväni suunnittelemaan pellavasta moderneja tuotteita, joissa voi olla mukana myös ripaus huumoria, mutta jotka samalla kunnioittavat pellavan arvoa ja ominaisuuksia.”

Tyylikäs ja hillitty Liituraita-tuoteperhe on ensimmäinen pellavatuotesarja, jonka Anu on suunnitellut Jokipiin Pellavalle. Jatkoa on jo seurannut syksyllä 2007 Keittiö- ja Teehetki-pyyhkeillä.

Henna Mantere Taiteen maisteri 2004 Henna Mantere

Henna Mantere on Jokipiin Pellavan pohjalainen suunnittelijavahvistus. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Lapin yliopistosta ja toiminut opetus-, suunnittelu- ja myyntitehtävissä teollisuudessa ja kulttuurialalla. Mantereen ihanne on juurevuus, eli synnyttää uutta, mutta vanhaa kunnioittaen. Hänen ilmaisulleen on tyypillistä, kansanomaisten esikuviensa mukaisesti, pyrkimys tehdä niukkuudesta kauneutta.

Jokipiin Pellavan kulmakiviä designerin näkökulmasta ovat perinteinen materiaali ja nykyaikainen suunnittelu. Hennan raikas ja värikylläinen Luonto-sarja tuo ylellisen karhean pellavafroteen uudistuneena tämän päivän kylpyhuoneisiin. Sarjan värit on suunniteltu yhdisteltäviksi: yksin, kaksin, kolmisin tai nelisin – kaikki sopivat toisiinsa.

Muita Henna Mantereen Jokipiille suunnittelemia kuoseja ovat mm. saunatekstiilit Saunapolku, Mökkipuuha ja Sieniretki.

Meeri HyytiäinenMuotoilija 2009 Meeri Hyytiäinen

Meeri Hyytiäinen aloitti yhteistyön Jokipiin Pellavan kanssa ollessaan yrityksessä työharjoittelijana vuonna 2007, jolloin hän suunnitteli Jokipiin Pellavalle ensimmäisen tuotteensa, Kosmos-kattausliinan.

Seinäjoen ammattikorkeakoulusta kulttuurin ja muotoilun yksiköstä keväällä 2009 muotoilijaksi valmistunut Hyytiäinen pitää pellavatekstiileitä perinteikkäänä ja nostalgisena tapana sisustaa tilaa. Meeri kertoo oman kädenjälkensä näkyvän parhaiten modernina linjana tekstiileissä, joissa pellavan perinteikäs tyyli ja moderni muotoilu kohtaavat.

Uimaan-saunatekstiilisarja on Meeri Hyytiäisen 2009 suunnittelema uusi tuote kesän hellehetkiin.

Ristomatti RatiaSuunnittelija Ristomatti Ratia

Ratia-Jokipiin saunakokoelma yhdistää kotimaista pellavaa ja puuta (Saunanoja).

Ristomatti Ratian elämä on ollut syntymästä saakka täynnä muotoilua ja sisustusta. Häntä on vaikea ”naulata paikalleen” yhden lajin suunnittelijana. Hänen tuotteittensa kirjo on valtava: lakanat ja muut tekstiilit, laukut, lasit, astiastot, huonekalut, korut, kattilat, kiukaat. Ehkä silmiinpistävimpänä on Ratialle ominainen selkeä, konstailematon ja ajaton suunnittelu.

Ratian Jokipiin valikoimaan suunnittelemien tuotteiden materiaali on niin pellavafroteeta, ns. sileää pellavaa kuin myös puuta.

Jukka RintalaSuunnittelija Jukka Rintala

Vahva viiva ja siveltimen veto ja toisaalla kepeä ja herkkä käden jälki ovat tunnusomaisia piirteitä Jukka Rintalan taiteilijakuvassaan. Se näkyy muotipiirroksissa, akvarellimaalauksissa, painokuoseissa ja vaatteissa. Hänellä on ollut lukuisia omia näyttelyitä ja muotinäytöksiä kotimaassa ja ulkomailla.

Hänen sisustuskokoelmansa etelä-pohjalaisille tekstiilialan yrityksille, Jokipiin Pellavalle, Lennolille ja VM-Carpetille on saavuttanut tunnustusta Suomessa ja Japanissa.

Hän suunnitteli puvustuksen Svenska Teaternissa suosion saaneeseen musikaaliin My Fair Lady sekä Seinäjoen Kaupunginteatterin Muukalaisia yössä. Jukka Rintala on Kokkolassa toimivan Keski-Pohjanmaan ammattikorkeakoulun taiteellinen johtaja.

Jokipiin Jukka Rintala Collection sisältää mm. pellavafroteepyyhkeitä (mm. Lumme, Kori, Art Deco) ja pöydänkattaustuotteita (mm. Ruusut, Viuhka, AIka, Art Deco).

Minna KokkoMuotoilija, tekstiilisuunnittelija 2010 Minna Kokko

Minna Kokko on keväällä 2010 muotoilijaksi valmistuva tekstiilisuunnittelija. Hän on työskennellyt Stockmannin sisustusosastolla vuodesta 2003 lähtien ja on myös aloittelemassa omaa käsityöyritystä, joka valmistaa virkattuja mattoja.

Hän on opiskeluaikanaan tehnyt kuosi- ja tuotesuunnittelua ja osallistunut mm. vuoden 2009 Frankfurtin Heimtextil-messuille.

Suunnittelijana hän pyrkii luomaan tyylikkäitä ja hillittyjä tuotteita, jotka kestävät aikaa. Tärkeää on myös erottua joukosta ja luoda uutta. Matkailusta pitävä Minna kertoo poimivansa uusia ideoita suunnittelutöihinsä matkoiltaan sekä luonnosta.

Yhteistyö Jokipiin Pellavan kanssa alkoi kouluprojektista. Ensimmäiset Minnan Jokipiin Pellavalle suunnittelemat kuosit ovat Käpylehmä ja Saniainen.

Raija JokinenTekstiilitaiteilija TEXO Raija Jokinen

”Pellava on haastava ja ylellisen ihana materiaali, joka henkii luonnonläheisyyttä ja puhtautta, niin ominaisuuksiltaan kuin ilmeeltäänkin.

Pyrin löytämään tuotteisiin inhimillisen, läheisyyttä luovan tunnelman, joka voi tarjota uljaat puitteet myös juhlaviin hetkiin.”

Raija on opiskellut mm. Vihdin kotiteollisuuskoulussa ja Taideteollisessa korkeakoulussa. Hän on hoitanut suunnittelutehtäviä eri yrityksissä ja opettanut eri oppilaitoksissa. Raijalla on ollut kansainvälisiä näyttelyitä (valmistamiaan tekstiilitaideteoksia) ympäri maailmaa, saavutuksina monia palkintoja ja kunniamainintoja. Jokipiin Pellavan pellavatekstiilien suunnittelun ja markkinoinnin tukitehtävien parissa hän on työskennellyt free lancerina vuodesta 1991 lähtien.

Hilkka LaurilaSuunnittelija Hilkka Laurila

”Maatalon tyttönä ja 4-H kerholaisena tutustuin pellavan hyviin ominaisuuksiin jo nuorena. Erilaisia sidoksia hyväksi käyttäen pyrin tekemään kustakin tuotteesta mahdollisimman hyvin käyttötarkoitukseensa soveltuvan.”

Hilkka Laurila on opiskellut mm. Jurvan Kotiteollisuuskoulussa ja Ammattienedistämislaitoksessa. Elämäntyönsä hän on tehnyt Jokipiin Pellavan tuotannossa työnjohtajana ja suunnittelijana vuoteen 2003 saakka, jolloin jäi hyvin ansaitulle eläkkeelle.

{lang: 'fi'}