Reuma ja reuman hoito

Reumasta yleisesti

Reumaan voi sairastua lapsikin, mutta etupäässä reuma on nuorten työikäisten sairaus. Reumaa sairastaa lähes 100 000 suomalaista ja nivelreumaa sairastaa melkein 50 000 suomalaista. Vuosittain nivelreumaan sairastuu yli 3000 suomalaista ja 700 ihmistä tulee nivelreuman tähden työkyvyttömäksi. Lääkityksellä hoitaminen tehoaa heikosti, ja lisäksi reumapotilasta uhkaavat sydän- ja verisuonitaudit. Sen tähden reumapotilaan on hyödyllistä käyttää lisäravinteita. Reumasairaus sekä sen lääkitys lisäävät riskiä kuolla sydänsairauteen, joten reumaatikon on hyvä ottaa lisähoitona karnosiinia, ubikinonia sekä E-EPAa.

Reumasairauksien hoitotulokset ovat vaatimattomia, minkä lisäksi uusilla reumalääkkeillä on paljon sivuvaikutuksia. Enbrel ja Remicade voivat aiheuttaa ihottumia ja jopa syöpää. Heinolan reumasairaalan tutkimuksen mukaan lähes joka kolmannen reumaatikon sairaus muodostuu vakavaksi 20 vuoden kuluessa, vaikka reumapotilaille annetaan parasta mahdollista hoitoa. Kipu- ja tulehduslääkkeet kasvattavat sydänkohtauksien ja aivohalvauksien riskiä, mutta reumalääkärit eivät puhu tästä mielellään. Sen tähden lääkitystä täydentävä ravitsemushoito on aina paikallaam reumasairauksien hoidossa. Uusien tutkimuksien mukaan uudisverisuonituksen eli angiogeneesin estäminen hillitsee reuman etenemistä ja parantaa ennustetta. Paras angiogeneesiä estävä luonnonaine on nestemäinen hainrusto.

Uudet reumalääkkeet Remicade ja Enbrel saattavat lisätä imusolmukesyövän eli lymfoman riskiä ja syöpään sairastumisvaaran vähentämiseksi on suositeltavaa käyttää alla mainittuja ravintolisiä, varsinkin E-EPAa ja karnosiinia.

On mahdollista, että Proteus mirabilis-bakteeri aiheuttaa reumaa. Englantilaiset reumalääkärit suosittelevat karpaloa tukihoidoksi.

Reumataudit, kuten punahukka, kasvattavat oleellisesti reumapotilaan vaaraa sairastua syöpään ja syynä ovat ilmeisesti reumataudeissa riehuvat tulehdussytokiinit, jotka toimivat samalla syöpägeeneinä. Tämä havainto antaa perusteen suosittaa kaikille reumasairauksia poteville tulehdussytokiineja vaimentavia ravintolisiä. Reumapotilailla on lisäksi myös kasvanut sydän- ja verisuonitautien vaara, ilmenee Mayo-klinikan tutkimuksesta. Tämäkin havainto antaa perusteen käyttää karnosiinia, E-EPAa ja muita suojaavia ravintolisiä.

Mitä reumasairaudet ovat?

Reumaksi kutsutaan immuunijärjestelmän reaktiota, jonka yhteydessä muodostuu vasta-aineita omia kudoksia vastaan. Viime vuosina on saatu uutta, kenties ihan mullistavaakin tietoa reuman perusmekanismeista. Reumasairauden syntymiselle tarvitaan geneettinen taipumus sekä lisäksi jokin laukaiseva tekijä kuten allerginen reaktio, stressi, vamma tai infektio tms. Harvardin yliopiston tutkija Christophe Benoist löysi normaalisti ainoastaan rustosolujen sisällä olevaa valkuaisainetta, glukoosi-6-fosfaatti-isomeraasia (GPI), verestä. GPI pilkkoo sokereita. Benoist sai selville, että niveltaudeissa GPI:tä löytyy myös rustosolujen ulkopuolelta, missä se voi saada aikaan tulehduksen.

CD4+T-solut liittyvät reuman immunologiseen reaktioon, ilmeisesti sisäisten tai ulkoisten ärsykkeiden tähden uusien tutkimustietojen mukaan. Sen jälkeen tietyt solut – monosyytit, makrofagit ja fibroblastit – alkavat valmistaa nivelontelossa sytokiineja, jotka aiheuttavat tulehdusta. Reumaan sairastuneen ihmisen immuunijärjestelmä hyökkää kehon aminosokereiden kimppuun. Reumaa sairastettaessa ihmisen tulehdussytokiinit ovat koholla. Nivelvaurioiden lisäksi ne aiheuttavat vaurioita myös valtimoiden sisäpinnoilla. Tämän takia reumasairaudet kasvattavat sydän- ja verisuonitautien riskiä. Tällaisia tulehdusmuutoksia voidaan hillitä ja hoitaa sekä lääkkeillä että tietyillä ravintolisillä. Kalaöljyn omega-3-rasvahapot ehkäisevät, vaimentavat ja sammuttavat tulehdussytokiineja.

Itsehoito

Tutkimuksien mukaan reumasairaudet ja niitä hoitavat lääkkeet kasvattavat sydänkuoleman vaaraa. Tämän havainnon tähden on perusteltua, että reumapotilas käyttäisi oheisia niveliä ja sydäntä suojelevia ravintolisiä:

antioksidantteja (karnosiini, ubikinoni, vitamiini- ja hivenainevalmisteet)
– benfotiamiinia, joka suojaa hermokivuilta ja verisuonimuutoksilta
– karpalomehua tai –uutetta
kalaöljyä, etenkin etyyli-EPAa
helokkiöljyä
foolihappoa, B6- ja B12-vitamiinia
– vihreätee- ja viininlehtiuutetta
– soijan isoflavonoideja
vihersimpukkauutetta
– nestemäistä hainrustouutetta.

Nämä ravintolisät vahvistavat toistensa vaikutuksia, joten niitä on perusteltua käyttää samanaikaisesti. Varsinkin karnosiini, benfotiamiini ja E-EPA suojelevat tehokkaasti sydäntä ja verisuonia. Ne vähentävät hapetusstressiä ja tulehdusta sekä ehkäisevät reumalääkkeiden haitallisia sivuvaikutuksia. Nykyisin antioksidantteja, kala- ja helokkiöljyä sekä vihersimpukkaa suositellaan reuman hoitoon jopa konservatiivisissa tiedejulkaisuissa.

Erään uuden tutkimuksen mukaan kalaöljyn ja oliiviöljyn yhdistelmä on hyvä nivelreuman lisähoito.

Alla vielä perusteluja lisäravinteiden käyttämiselle reuman hoidossa.

Antioksidantit

Reumaan sairastumisen riskiä kasvattaa veren matala antioksidanttitaso, etenkin E-vitamiinin, beetakaroteenin ja seleenin pitoisuus, kuten kävi ilmi Kelan ja Kansanterveyslaitoksen tutkimuksessa. Alhainen antioksidanttitaso veressä kasvattaa reumaan sairastumisen riskiä melkein kymmenkertaiseksi.

Reumaan sairastuneilla oli siten ollut jo terveinä ollessaan puutetta antioksidanteista. On kiistatonta, että reumaan sairastuminen kasvattaa entisestään antioksidanttien tarvetta, koska reumasairaudet tuottavat elimistössä normaalia runsaammin vapaita radikaaleja, jotka tuhoavat niveliä ja kuluttavat antioksidantteja.

Reumaa sairastavalla ihmisellä veren aktivoituneet neutrofiiliset valkosolut tuottavat vapaita radikaaleja, joiden tehtävänä on torjua infektioita ja kudostulehdusta, turvotusta ja kipua. Radikaalit on siis tarkoitettu suojaksi sairautta vastaan. Mutta ikävä kyllä vapaiden radikaalien tuotanto riistäytyy hallitsemattomaksi ylituotannoksi. Liialliset vapaat radikaalit pilkkovat solujen valkuaisaineita ja entsyymejä, mistä aiheutuu rustoissa ja luissa solu- ja kudosvaurioita.

Nivelnesteeseen päässeet vapaat radikaalit muuttavat nesteen paksuutta ja juoksevuutta eli viskositeettia. Radikaalit vahingoittavat myös kollageenia, joka on nivelpintojen rustojen ja luun sidekudosta. Tämän takia muodostuu ruston ja luun pysyviä vaurioita, jotka muistuttavat hiiren nakertamia koloja. Reumapotilaan on syytä tietää rautaan liittyvät vaarat, varsinkin jos lääkäri aikoo määrätä potilaalle rautahoitoa.

Antioksidanttien kaksi puolustustehtävää

Antioksidanttien puute kasvattaa reumaan sairastumisen riskiä, mutta vapaat radikaalit eivät mahdollisesti ole reumasairauksien varsinainen syy. Kuitenkin reuman ylläpidossa ja pahentumisessa vapailla radikaaleilla on keskeinen merkitys. Vapaiden radikaalien liikatuotanto kuluttaa normaalia runsaammin elimistön antioksidantteja. Näin ollen reumaa sairastavan ihmisen seleenin, A- ja E-vitamiinien, ubikinonin, lykopeenin ja beetakaroteenin pitoisuudet ovat monesti normaalia vähäisemmät, jopa ennen reuman puhkeamista. Antioksidanteilla on kaksi puolustustehtävää reumassa: yleinen tulehdusta ehkäisevä ja rajoittava vaikutus sekä paikallinen suojaaminen ruston ja luun vaurioita kohtaan. Antioksidanttien avulla voidaan jarruttaa reuman etenemistä ja hillitä sen kroonistumista. Antioksidantit suojelevat myrkyllisien reumalääkkeiden, kuten solumyrkkyjen sivuvaikutuksia vastaan.

Perinteisien vitamiini- ja hivenaineantioksidanttien lisäksi on saatavilla useita muitakin biologisesti tehokkaita antioksidantteja, joista saadaan apua reumataudeissa. Karnosiini ja ubikinoni ovat tehokkaimpia ja monipuolisempia ja ne suojelevat lisäksi sydän- sekä verisuonitaudeilta ja niiden pahentumiselta.

Nivelten verenkiertohäiriöt

Tulehtuneiden nivelien verenkiertoon tulee myös muutoksia, jotka voivat pitkässä juoksussa vahingoittaa pysyvästi niveliä. Kävellessä tulehtunut nivelrako painuu kasaan ja silloin paine ahtauttaa verisuonia sekä salpaa veren virtausta hiussuonissa. Levossa paine taas hellittää ja veren virtaus normalisoituu. Mutta veren puutteesta kärsineelle alueelle syöksyy happiradikaalien myrsky, josta tulee vaurioita. Niitä muodostuu niveliin, verisuoniin ja keuhkoihin. Niinpä reumapotilas tarvitsee tavallista runsaamman antioksidanttisuojauksen, koska antioksidantit poistavat liikoja vapaita radikaaleja. Lisäravinteilla tulisi torjua vapaita radikaaleja ja tulehdusta.

Angiogeneesi ja sen estäminen

Nivelreuma kuuluu angiogeneesistä eli uusverisuonien muodostumisesta riippuvaisiin tauteihin. Tämä tarkoittaa, että reumaniveleen kasvaa patologista uutta verisuonistoa, joka kasvattaa kudoksiin pannusta eli kudosta, joka runtelee niveltä.

Angiogeneesiä pystytään hyvin estämään endostatiinin ja nestemäisen hainrustouutteen avulla. Etelä-Koreassa tehdyssä tutkimuksessa ilmeni, että puolet vaikeaa nivelreumaa sairastaneista ihmisistä sai merkittävää apua hainrustouutteesta jo 2-3 kuukauden sisällä. Hainrustouute sisältää sekä angiogeneesiä että tulehdusta estäviä ainesosia. Myös vihreäteeuute, viininlehtiuute ja soijan isoflavonoidit estävät verisuonien uudismuodostumista.

Vihersimpukkauutteesta

Vihersimpukassa on glukosamiineja ja kondroitiinisulfaatteja ja ne toimivat aggrekaanin ainesosina. Aggrekaani on merkittävä ruston ainesosa ja ihmisen kyky syntetisoida sitä heikkenee vanhetessa. Lisäksi aggrekanaasi-entysyymit hajottavat rustoa aiheuttaen nivelrikkoa.

Monet reumapotilaat pitkin maailmaa käyttävät tukihoitona Uuden Seelannin vihersimpukasta tehtyä uutetta kapseleina. Vihersimpukkauute hillitsee tulehdusreaktiota, estää nivelten kulumista sekä tuottaa uutta aggrekaania ja nivelnestettä nivelten voitelemiseksi. Vihersimpukkauutteen tehokkuus kasvaa merkittävästi jos sen kanssa nautitaan farmaseuttista kalaöljyä, etyyli-EPAa, joka inaktivoi aggrekanaaseja minkä lisäksi siitä muodostuu kudoksissa voimakkaasti tulehdusta ehkäisevää ainetta, resolviini E1:tä.

Rauta on haitaksi nivelille

On olemassa vaara, että lääkärit määräävät virheellisin perustein rautaa reumapotilaalle. Reumapotilaiden verikokeiden tuloksissa voi näkyä näennäistä anemiaa eli raudanpuutetta, joka ilmenee alhaisena seerumin ja punasolujen rautapitoisuutena. Todellisuudessa veressä oleva rauta siirtyy varastoon kudoksiin ja tulehduksen asettuessa rauta palautuu verenkiertoon. Jos näennäiseen raudan puutokseen määrätään rautaa, se kasvattaa vapaiden radikaalien määrää elimistössä kahden vuorokauden kuluessa. Vapaat radikaalit ja niistä muodostuvat härskiintyneet rasvat eli lipidiperoksidit aiheuttavat kudosten turpoamista nivelissä, kuumotusta, kipua ja kudostuhoa.

Paasto, ravitsemus ja rasvahapot

Reumaa hoitavat lääkäritkin myöntävät antioksidanttien suojaa antavan vaikutuksen reumataudeissa. Samaten kala- ja kasviöljyjen (helokkiöljyn) rasvahapot myönnetään laajalti hyödyllisiksi. Niiden vaikutus on samankaltainen kuin monilla tulehdusta estävillä lääkkeillä. Kalaöljyn rasvahapot EPA ja DHA tuottavat elimistössä hyviä eikosanoideja eli 3-tyypin prostaglandiineja, jotka hillitsevät tulehdusta. Helokkiöljyssä on GLA-rasvahappoa, joka ehkäisee tulehdusta aiheuttavien leukotrieenin muodostumista. Liharuokien syömistä kannattaa ainakin vähentää, sillä liharuoat lisäävät monesti niveloireita. Niitä ehkäisee hyvin vahva kalaöljy etyyli-EPA, jonka etuna on vähäinen vuorokausiannos: 1-2 kapselia/vrk.

Paaston ja ruokavaliohoidon vaikutukset vaihtelevat yksilöstä toiseen. Paastotessa reumaoireet voivat vähentyä mutta paaston lopettamisen jälkeen oireet palavat takaisin. Joillakin reumapotilailla voi olla ruoka-allergioita ja kun allergisoiva ruoka-aine jätetään pois niin tulehdus rauhoittuu.

Tupakka ja nivelreuma

Englantilaisen tutkimuksen mukaan tupakoitsijoilla on muita isompi vaara saada nivelreuma. Niillä, jotka ovat polttaneet askin päivässä neljänkymmenen vuoden ajan on 13-kertaa enemmän nivelreumaa kuin savuttomilla. Ainoastaan vähän tai harvoin tupakoivilla ei löytynyt kasvavaa nivelreumariskiä. Tupakoitsijalla reuman eteneminen näyttää riippuvan tupakoinnin runsaudesta ja kestosta sekä lisäksi siitä, onko hänellä tietty geeni.

{lang: 'fi'}