Diabetes ja rasvahapot

Diabetes ja rasvahapot

Diabeteksen hoitamisesta on nyt uutta tietoa saatavilla. On todettu, että EPA-rasvahappo on hyödyksi diabetekselle. EPA-rasvahapppo (E-EPA) auttaa usealla tavalla diabetesta sairastavien rottien aineenvaihduntaa sekä ehkäisee ja vaimentaa tulehdusta (inflammaatiota). Tämä tieto perustuu Barcelonan yliopiston biokemian ja molekyylibiologian laitoksen tutkijoiden löytöihin Obesity-lehdessä. Koska E-EPA pienentää lisäsairauksien vaaraa, japanilaiset lääkärit määräävät yleisesti diabeetikoille tukihoidoksi E-EPA:a.

Diabeetikoiden elimistössä on hiljainen krooninen tulehdus, minkä lisäksi diabetesta sairastavien ihmisten insuliiniherkkyys on heikentynyt. Tiedetään jo ennestään, että kalaöljyn omega-3-rasvahapot auttavat estämään ja sammuttamaan tällaista tulehdusta. Tehdyn tutkimuksen päämääränä oli E-EPA:n vaikutuksen selville saamisen rottien insuliiniherkkyyteen sekä tulehdukseen kakkostyypin diabeteksen koe-eläinmallissa.

Diabetesta sairastaville rotille annettiin joko E-EPA:a (omega-3-rasvahappoa) tai linolihappoa (omega-6) puoli grammaa painokiloa kohden. Tulos kokeessa oli, että E-EPA tehosti insuliinin toimintaa minkä lisäksi se pienensi rasvahappojen hapettumista ja tulehdusta ja vaikutti muillakin tavoilla suotuisasti diabeetikon sokerin ja rasvojen aineenvaihduntaan. E-EPA aktivoi diabeetikoilla huonosti toimivaa AMPK:ta.

Hoitaminen E-EPA rasvahapolla auttaa parantamaan rasvojen aineenvaihduntaa diabeteksesta kärsivillä rotilla tutkijoiden mukaan. Tämä tutkimus antaa tukea sille käsitykselle, että E-EPA on suotuisasti vaikuttava ravintolisä kakkostyypin diabetesta sairastaville.

{lang: 'fi'}