Metabolinen oireyhtymä

Metabolinen oireyhtymä

Aineenvaihduntaan ja länsimaiseen elämäntapaan liittyvää oireyhtymää kutsutaan toisella nimellä metaboliseksi oireyhtymäksi. Siinä tilassa ihmisellä on useita terveyttä vaarantavia oireita ja riskitekijöitä: koholla oleva verensokeri, korkea verenpaine, ylipaino (”omenavatsa” miehellä) ja veren rasvat.

Kalaöljyn suotuisasta vaikutuksesta metabolisen oireyhtymän kannalta on saatu uutta tutkimustietoa. Vanderbiltin yliopiston tutkijat ovat julkistaneet tiedon, jonka mukaan kalaöljyssä olevat omega-3-rasvahapot ottavat osaa rasvakudoksen aineenvaihduntaan minkä lisäksi ne tehostavat insuliiniherkkyyttä. Myös sokeri- ja rasvatasapainot kohentuvat.

Näiden tietojen valossa on järkevää nauttia kalaöljyä metabolisen oireyhtymän ennaltaehkäisyyn ja hoitamiseen. Myös diabeteksen sekä sydän- ja valtimosairauksien hoidossa ja ehkäisyssä kalaöljyllä ja sen omega-3-rasvahapoilla on suotuisa vaikutus.

Kalaöljyssä olevat omega-3-rasvahapoilla on myönteinen vaikutus bioaktiivisia aineita sisältävän rasvakudoksen aineenvaihdunnalle ja ne pienentävät metabolisen oireyhtymän vaaraa.

Koska ylipaino on lisääntynyt etenkin länsimaissa, on kroonisten sairauksien määräkin kasvanut, kuten kakksotyypin diabeteksen. Tämän asiantilan takia olisi luontevaa hakea apua ravintotekijöistä ja painonhallinnasta eikä lääkkeistä ainakaan ensisijaisesti. Lääkärin määräämää lääkitystä ei kuitenkaan pidä omin päin lopettaa. Kalaöljy vähentää korkealle kohonneita triglyseridejä minkä lisäksi se alentaa verenpainetta ja vähentää tulehdusta. Myös insuliiniresistanssi parantuu omega-3-rasvahappojen vaikutuksesta sekä diabeteksen ja sydän- ja valtimotauteihin sairastumisen vaara vähenee.

Rasvakudoksella on merkitystä myös tasapainotilan eli homeostaasin säätelyssä sen varastoidessa energiaa vyötäröön, pakaroihin sekä verenkiertoon. Jos käytetään kalaöljyä lisäravinteenä, veressä olevien triglyseridien pitoisuus pienenee.

{lang: 'fi'}