Ihonpuhdistus

Ihonpuhdistus

Ihonpuhdistus on hyvin tärkeää ihon terveyden ja kauneuden tähden. Jos ihoa puhdistettaisiin hyvin meikeistä, jotkut näppylät ja ihoärsytykset lakkaisivat vaivaamasta. Tyypillinen virhe on, että iho puhdistetaan liian nopeasti ja huolimattomasti. Joillakin on huono tapa pestä meikit pois vain silloin kun jaksaa tai muistaa.

On varsin tavallista, että ihmiset käyttävät ihonpuhdistukseen liian kuivattavia tuotteita. Esim. Clearasil ja muut sitä muistuttavat ihonpuhdistusaineet on suunniteltu hoitamaan akneihoa eikä suinkaan jostakin stressinäppylästä kärsiville. Kasvoja ei saisi puhdistaa liian vahvoilla kosmetologisilla valmisteilla tai tulos voi olla kamala: iho kuivuu liian paljon ja sen seurauksena iho pyrkii kosteuttamaan itseään. Tästä seuraa, että ihoon tulee enemmän näppylöitä, minkä lisäksi iho kuivuu.

Puhdistusgeelienkin käytössä on hyvä käyttää harkintaa. Jos käyttää rasvoittuvalle tai sekaiholle tarkoitettuja puhdistusgeelejä ne voivat kuivattaa ihoa liian paljon etenkin jos niitä käyttää säännöllisesti. Varsinkaan ei pidä puhdistaa kasvojen ihoa suihkugeelillä eikä palasaippualla (kasvojen puhdistukseen tarkoitettuja saippuoita voi toki käyttää).

Kaikille ihotyypeille soveltuvia ovat puhdistusemulsiot sekä -öljyt. Puhdistusmaidosta muodostuu pehmeää ja miellyttävää öljyä. Meikinpuhdistusaineeksi sopii hyvin hajustamaton perusvoide. Puhdistusvoiteet sekä -vaahdot ovat myös hyviä valmisteita ihonpuhdistukseen. Eräissä puhdistusvoiteissa on myös E-vitamiinia, mikä on hyväksi iholle.

Mutta jos meikki poistetaan hätäisesti ei puhdistusaine auta vaikka se olisi miten laadukas valmiste. Ei riitä jos vain levittää puhdistusainetta iholle ja pesee vedellä. Puhdistusainetta tulee hieroa kasvoille perusteellisesti. Tehokkain keino puhdistaa ihoa on pyyhkiä puhdistusaineet kasvoista käyttäen ensiksi pehmeää kasvopaperia tai vanua ja sen jälkeen iho pestään vedellä. Talous- tai vessapaperilla ei ole järkevää pyyhkiä ihoa, koska ne ovat liian kovia rakenteeltaan ja hankaavat ihoa.

On tarpeetonta puhdistaa ihoa kahdesti jos iholle oli laitettu runsaasti erilaisia pohjustus- ja korostusvalmisteita. Iho voi olla hyvin likainen keväisin varsinkin, kun kasvoihin takertuu pieniä hiekanmurusia. Jos käyttää vanulappua siihen voi tarttua meikinrippeitä toisellakin puhdistamiskerralla.

Hellävaraiset puhdistusvalmisteet ovat parempia käyttää, koska niiden avulla ihon voi puhdistaa tarvittaessa kahteen kertaan ihon siitä vaurioitumatta. Mikäli iho on osittain likainen tai rasvainen, on tällaiset alueet ihoa hyvä puhdistaa väkevämmällä puhdistusvalmisteella. Jos oma ihotyyppi on sekaiho niin ei kannata rasittaa ihonsa normaaleita tai kuivumisalttiita alueita hieromalla kuorivaa tai syväpuhdistavaa puhdistusvalmistetta kauttaaltaan kasvoihin.

Mitä silmämeikkeihin tulee niin silmämeikki tulisi poistaa varta vasten siihen tarkoitukseen tehdyllä silmämeikinpuhdistusvalmisteella. Vaikka maskara olisi vesiliukoinen se harvoin lähtee pois pelkkää vettä tai ihon puhdistukseen tarkoitettua valmistetta käyttämällä. Lisäksi silmämeikinpoistovalmiste on paljon hellempi vaihtoehto kuin tarkoitukseen soveltumaton puhdistusaine tai vesipesu ja vielä voimakas hankauskin.

Piste iin päälle ihonpuhdistuksessa on kasvovesi, joka supistaa ihohuokosia sekä tekee ihosta raikkaan. On järkevää valita kasvovesi samasta sarjasta kuin puhdistusainekin, koska niiden ainesosat täydentävät toisiaan. Paikallisesti voi käyttää hyvin voimakkaita tai puhdistavia kasvovesiä. Mutta silmänympärysiho on hyvin herkkä, joten kasvovettä – varsinkaan alkoholipitoista – ei ole hyvä painella sille.

Mitä tulee kuorintoihin, naamioihin ja tehopuhdistuksiin niin niitä käytetään vain kuuriluonteisesti eikä esim. ihon rasvaisuuden poistamiseen. Hellävaraisen kuorinta-aineen kuivalle iholle voi tehdä kotikonstein käyttämällä luonnonjogurttia, hunajaa ja kauraleseitä. Herkkää ja kuivaa ihoa voi kuoria 1-4 kertaa kuussa, mutta epäpuhtaan tai rasvaisen ihon kuorinta on hyvä tehdä viikoittain. Kuorinnan avulla saadaan kuollut ihosolukko poistettua sekä tasoitetaan ja kirkastetaan ihoa. Tekniikka on kuitenkin tärkeä ihon kuorinnassa. On hyvä kostuttaa iho ensin tai suorittaa kuorinta saunomisen
jälkeen. Ihoa ei pidä hangata eikä painella kovasti, vaan kuorinta-ainetta pyöritellään hellin ja pyörivin liikkein.

Savi supistaa ihohuokosia ja lisäksi savinaamion avulla ihoa voidaan kirkastaa ja puhdistaa. Toisia ihoa puhdistavia ja raikastavia aineksia ovat minttu, basilika, vesikrassi ja sitrushedelmät. Savinaamion teho on voimakkainta, kun naamio laitetaan kuoritulle iholle, missä se saa rauhassa vaikuttaa.

Vaikka ei käyttäisikään meikkiä, on syytä puhdistaa iho iltaisin. Ihon puhdistaminen kannattaa, sillä iho on kuin kärpäspaperia, johon ilmansaasteet ja lika tarttuvat. Kun iho puhdistetaan estetään lialta ja bakteereilta mahdollisuudet pesiytyä ihohuokosiin. Mutta jos iho on hyvin kuiva on aiheellista välttää liiallista pesemistä. Kesäisin jos iho on hikoillut tai rasvoittunut yöllä saattaa aamupuhdistus olla tarpeen. Ihonpuhdistus onkin
kaiken kauneudenhoidon peruspilari.

{lang: 'fi'}