Rasvat ja terveys

Rasvat ja terveys

Nyt on saatu sellaista tutkimustietoa, jonka mukaan valtimoita ei tukkeuta vähähiilihydraattinen dieetti, johon kuuluu runsas rasvan ja proteiinien syöminen. Ne ihmiset, jotka olivat pienentäneet hiilihydraattien syömistä laihtuivat 5 kiloa keskimäärin. Heidän valtimonsa eivät jäykistyneet sen enempää kuin verrokkiryhmällä, joka noudatti vähärasvaista ruokavaliota.

Myös Suomessa ravintosuosituksia antavat asiantuntijat ovat olleet huolissaan siitä, että runsasrasvainen VHH-ruokavalio saattaa olla vahingollinen valtimoiden hyvinvoinnille. Mutta kokemus ja aika moni tutkimus näyttää, että VHH-dieetti pystyy alentamaan verenpainetta, kolesterolia, triglyseridejä sekä (koholla olevaa) verensokeria ja
tällöin valtimoiden sekä sydämen terveydentila parantuu.

Kyseisessä vähähiilihydraattista dieettiä tutkineessa tutkimuksessa oli viisikymmentäviisi ylipainoista tai lihavaa 30-60 -vuotiasta ihmistä eikä yhdelläkään heistä ollut ennestään valtimo- eikä sydänsairauksia, ei myöskään niiden biomarkkereita. Lisäksi nämä koehenkilöt ottivat osaa kolmena päivänä viikossa ohjattuun liikuntaan tunnin ajan per päivä.

Ryhmäjako VHH- tai vähärasvaista dieettiä noudattaviin ryhmiin ratkaistiin arvalla. Ryhmissä tutkittiin valtimoiden jäykkyyttä sekä muita verisuoniterveyteen liittyviä asioita. Ainakin viisi kiloa VHH-ryhmäläisistä laihtui kaksikymmentäkolme ihmistä
kahdestakymmenestäkahdeksasta. Yhtä moni laihtui vähärasvaisia ruokia syöneistä kahdestakymmenestäseitsemästä koehenkilöstä.

Laihtumisnopeudessa oli kuitenkin eroa: VHH-ruokavaliota noudattaneet pudottivat viisi kiloa neljässäkymmenessäviidessä päivässä ja verrokkiryhmäläiset seitsemässäkymmenessä päivässä. Mitä tulee valtimoiden jäykkyyteen ja endoteelin (yksikerroksinen epiteeli) toimintaan niin koeryhmien välillä ei löytynyt eroavuuksia. Kun koehenkilöt söivät rasvaisen aterian, ei valtimoissa ilmennyt minkäänlaisia negatiivisia muutoksia. Laihduttaminen on hyväksi valtimoterveydelle aivan riippumatta siitä, minkälaisella dieetillä painonpudotukseen päästään. On myös sellainen tutkimus, jossa tutkittavat henkilöt laitettiin syömään yhdeksänsadan kilokalorin ateria, joka sisälsi viisikymmentäviisi grammaa rasvaa, eikä tässäkään kokeessa ilmennyt minkäänlaisia kielteisiä muutoksia valtimoiden endoteelissa. Tutkimuksessa ilmeni jopa sellainen
havainto, että tuollaiset rasvaiset ateriat pienensivät valtimoiden jäykkyyttä kuusitoista prosenttia. Vielä ei tiedetä, millaisella biokemiallisella mekanismilla tai mekanismeilla tämä toteutui, mutta kysymystä aiotaan selvittää.

Toisaalta kriitikot haluaisivat nähdä pitempään kestäviä tutkimuksia VHH-ruokavaliosta. Se jo tiedetään, että kertatyydyttyneet ja omega-3-rasvat ovat parempia kuin tyydyttyneet rasvat, joten olisi syytä saada selville millaisia rasvoja tutkitussa VHH-dieetissä käytettiin.

{lang: 'fi'}