Iskias

Magnesium ja iskiaksen hoitaminen

Iskias tarkoittaa sitä, että iskiashermon ärsytystilasta seuraa selkäkipuja sekä muita oireita. Oireet saattavat ulottua aina varpaisiin asti ja oireet voivat alkaa lanneselästä. Iskias voi ilmetä myös alaraajakipuna, pistelynä, tunnottomuutena tai jopa lihasheikkoutena. Mutta joskus itse selkä saattaa olla ilman kipuja. Tavallisimmin iskias johtuu siitä, että nikamien välilevyn rappeutumisesta saa alkunsa pullistuma eli tyrä ja tämä tyrä puristaa fyysisesti selkäydinhermoa tai muulla tavalla saa aikaan reaktion paikallisesti, mistä seuraa hermon ärtyminen. Kivun lähde on siten lanneselässä, vaikka kivut tuntuvat ärtyneen hermon hermottamalla alueella. Tupakan polttaminen ja ylipaino
voivat altistaa nikamalevyn rappeutumiselle ja sitä myöten iskiaksen kehittymiselle.

Iskiaksen hoito on syytä aloittaa tulehduskipulääkkeillä. Nyt on myös sellaista tutkimustietoa saatu, että magnesiumin avulla pystytään huomattavasti kohentamaan välilevyn pullistuman aikaansaamaa iskiashermon vauriota sekä vähentämään kyseiseen tilaan liittyvää tulehdusta. On suositeltavaa käyttää B-vitamiineja magnesiumin kanssa, sillä B-vitamiinit parantavat magnesiumin imeytymistä vahvistaen magnesiumin tehokkuutta etenkin hermovaurioissa.

Uusi tutkimus on tehty hiirien avulla ja hiiret laitettiin potemaan iskiasta, minkä jälkeen hiirille annettiin magnesiumia 10 %, 100 % tai 200 % normaaliin ruokaan sisältyvään määrään verrattuna. Neurofysiologisilla tutkimuksilla tarkasteltiin hermon toimintaa sekä lisäksi tutkittiin hiirien käyttäytymistä. Kaikkein suurin magnesiumpitoisuus ruoassa
kasvatti magnesiumin määrää sekä veriplasmassa että hermokudoksessa.

Samanaikaisesti tulehdussolujen ja -sytokiinien pitoisuus pieneni. Kaspaasi-3:n määrä pienentyi (kaspaasi-3 hajottaa soluja ja on vahingollinen vaikuttajaproteaasi). Tutkimuksen yhteenveto on, että magnesiumin avulla voidaan parantaa hermojen toimintaa ja vaurioiden parantumista, estää hermosolujen kuolemaa sekä vaimentaa tulehdusta.

Magnesium valmisteet

 

{lang: 'fi'}