Silmien hyvinvointi

Silmien hyvinvointi ja verkkokalvon rappeutuminen

Kun ihminen vanhenee, monesti varsinkin verkkokalvon keskimmäisen alueen solut alkavat rappeutua. Näöntarkkuus vaihtelee melkoisesti verkkokalvon eri osissa. Yli 65-vuotiailla verkkokalvon rappeutuminen on tavallisin syy näön tarkkuuden heikentymiseen – tila voi johtaa jopa sokeutumiseen. Peräti joka viidennellä 65-74-vuotiaalla henkilöllä esiintyy tarkan näkemisen keltaisen täplän rappeutumista. Kun väestö vanhentuu niin vaivakin esiintyy entistä enemmän. Mutta ikävä kyllä monessa tapauksessa ei ole tehty oikeaa diagnoosia. Onneksi on olemassa apu tähän verkkokalvon rappeutumisen ongelmaan: riittävä antioksidanttien nauttiminen pienentää perinnöllisen verkkokalvon rappeutumisen vaaraa uuden tutkimuksen mukaan.

Verkkokalvon rappeutumisella on kaksi syytä: perintötekijät ja elämäntavat (nimenomaan ravinto ja tupakointi). On saatu selville, että monta geenivirhettä on verkkokalvon rappeutumisen taustalla. Mutta näihin geenivirheisiin pystytään vaikuttamaan positiivisesti ravinnolla. Tutkimuksen mukaan sinkki, kalaöljyn omega-3-rasvahapot sekä karotenoidit estävät periytyvän verkkokalvon rappeutuman syntymistä.

Hollannissa tehtyyn verkkokalvon rappeutumistutkimukseen otti osaa ainakin viisikymmentäviisivuotiaita yli 2100 koehenkilöä ja heidän terveyttään tarkkailtiin keskimäärin vähän yli kahdeksan ja puoli vuotta. Jokaisen koehenkilön silmänpohjat valokuvattiin kolmesti seurantajakson aikana. Joillakin koehenkilöillä esiintyi geenivirheitä, jotka tekevät alttiiksi verkkokalvon rappeutumiselle.

Tutkimuksen seurantajakson kuluessa viidelläsadallaseitsemällätoista koehenkilöällä puhkesi verkkokalvon rappeutuma. Kun ruokavalioita tutkittiin, saatiin selville, että beetakaroteeni, luteiini, tseaksantiini, sinkki ja kalaöljyssä olevat omega-3-rasvahapot antavat positiivisen vaikutuksen geenivirheisiin. Mainittujen vitamiinien ja hivenaineiden käyttäminen vähentää geenivirheestä johtuvan silmän verkkokalvon rappeutumisen vaaraa.

Voidaan siis päätellä, että jos käytetään antioksidantteja sisältäviä suojaravinteita paljon, se pienentää verkkokalvon rappeutumisen riskiä niillä, joilla on iso vaara saada kyseinen sairaus. Sen tähden olisi tärkeää, että lääkärit antavat ravitsemussuosituksia nuorille ihmisille, että he pystyisivät siirtämään kauemmaksi verkkokalvon rappeutumisen kehittymistä. Käyttämällä mainittuja ravintoaineita sisältäviä ravintolisiä saadaan vakioitu päiväannos ja tasainen suojaavien ravintoaineiden saanti edistämään silmien hyvinvointia.

{lang: 'fi'}