Teen käsittely

Teen käsittely

Teen käsittely sisältää erilaisia tekniikoita.

Lakastuttaminen, jota kutsutaan myös nuudutukseksi eli nahistamiseksi.

– lehtiä kuivatetaan kuivausritilöillä noin yhden vuorokauden ajan, jolloin yli 40% teelehtien painosta haihtuu
– lämmin, 20-40 asteinen ilma, muuttaa teelehdet nahkeiksi
– lehdistä tulee pehmeitä ja taipuisia.

Kiertäminen, rullaus eli murskaus

– nahkeat lehdet murskataan koneellisesti
– lehtien solut rikkoontuvat ja teeöljyt ja entsyymit vapautuvat. Näistä
muodostuu teelle tyypillinen maku ja aromi.
– lehti kiertyy rullamaiseksi, ja usein ruoti irtoaa
– isompia lehtiä joudutaan rullaamaan useampia kertoja.

Seulonta

– lehdet/lehtimassat siivilöidään koon mukaan fermentointia varten.

Käyminen , hiostaminen eli fermentointi liittyy vain mustan teen valmistamiseen

– rullatut lehdet siirretään ja levitetään kosteaan pimeään tilaan enintään muutaman tunnin ajaksi
– teelehtien solukko rikkoontuu ja polyfenolit hapettuvat. Lehtien pinnassa olevat katekiinit reakoivat entsyymien kanssa.
– Entsyymeistä ja öljystä muodostuu teelehtiin maku ja väri
– hapetus kosteassa ympäristössä kestää alle puolesta tunnista neljään tuntiin.
Tänä aikana teen vihreä väri muuttuu ruskeaksi. Vihreän tee ei anneta käydä lainkaan.
– teen sisältämiä falovonoideja ja katekiineja häviävää käymisen aikana
– puolifermentoitua oolong teetä valmistettaessa fermentointi aika on lyhempi.

Kuivatus

– käyminen lopetetaan kuumalla yli 80 asteisella ilmalla
– kuuma ilma poistaa teestä kosteuden ja varmistaa säilyvyyden, kuivatuksen
jälkeen kosteusprosentti on alle 4%
– kuivaus lisää mustaa väriä ja takaa teen säilymisen

Lajittelu, seulominen
– teelehdet siivilöidään koon ja laadun mukaan.

Eri erät ja laadut arvioidaan aina aistinvaraisesti maistamalla. Arvioinnin
kohteena on kuivat lehdet, haudutetut lehdet ja haudutettu tee.

Pakkaus
– seulonnan jälkeen tee pakataan tiiviisti
– teetiloilta tee kulkeutuu Eurooppaan teehuutokauppojen kautta.

{lang: 'fi'}