Tietoa teestä

Tietoa teestä

Teepensaat kasvavat teetiloilla 45. pohjoisen ja 30. eteläisen levysasteen välillä trooppisissa ja subtrooppisissa maissa noin 300-2200 metriä merenpinnan yläpuolella, mm. Sri Lankassa, Kiinassa, Intiassa, Japanissa. Teepuun sanotaan olevan kotoisin Kiinan, Intian ja Burman rajaseutujen vuoristometsistä. Vihreä tee ja musta tee ovat sama kasvi. Tee (Carmellia sinensis) kuuluu Theaceae-kasvisukuun. Alunperin tee kasvoi luonnonvaraisena Kiinassa Huanin maakunnassa.

Tee on juomana noin 5000 vuotta vanha. Tarinan mukaan teen tuli löytäneeksi sattumalta Kiinan keisari Chen Nung vuonna 2737 eKr. Teepensaita, tai oikeammin teepuita kasvaa eri lajeja, jotka useimmat ovat luonnon tai ihmisen
”muovaamia”. Leikkaamattomana teepensas voi kasvaa jopa 20 metriä korkeaksi puuksi, mutta viljeltynä pensas pidetään alle 150 cm korkuisina, joka helpottaa käsin tapahtuvaa poimintaa ja parantaa lehtien kasvua. Alkuperäisten kasvupaikkojen mukaan teepensas sai kaksi tieteellistä nimeä: Thea sinensis ja Thea assamica.

Teepensas on pitkäikäinen ja hidaskasvuinen. Pensas tuottaa satoa aikaisintaan neljän vuoden kuluttua, monet vasta kymmenen vuoden kuluttua. Satoa saadaan yli 50 vuoden, jopa satojen vuosien ajan voidaan. Teen makuun ja ominaisuuksiin vaikuttavat merkittävästi teen kasvupaikan ilmasto,alueen maaperä, itse teekasvin laji ja teen jalostus sekä teen poiminta-aika. Myös teen poiminnan jälkeisellä käsittelyllä ja teen poimintamenetelmällä on merkitystä teen makuun ja laatuun. Parhaimmat teelaadut kerätään käsin, jolloin pystytään erittelemään paremmin, mitä teelehtiä ja -nuppuja kerätään. Parhaimpiin laatuihin kerätään vain teepensaan nuput ja 2 ylintä lehteä.

{lang: 'fi'}