Omega-3-rasvahapot

Omega-3-rasvahapot yleisesti Omega-3-rasvahapot kuuluvat monityydyttymättömiin rasvahappoihin ja niiden hiiliketjun ensimmäinen kaksoissidos on  kolmannessa hiili-hiili-sidoksessa metyyliryhmän päästä laskettuna. Omega-3-rasvahappoja ovat alfalinoleenihappo (ALA)  ja se on ihmiselle välttämätön (sitä saa kasviöljyistä ja saksanpähkinästä). Muita omega-3-rasvahappoja ovat  dokosaheksaeenihappo (DHA) ja eikosapentaeenihappo (EPA). Ihmisen elimistä osaa valmistaa alfalinoleenihaposta hieman  EPA- ja DHA-rasvahappoja. Nämä omega-rasvahapot ovat erittäin tärkeitä, sillä niillä on suuri merkitys ihmisen hyvinvoinnille ja terveydelle.  Omega-rasvahapot ovat mukana mm. verisuoniston, hermoston ja rauhasten toiminnassa sekä kehityksessä ja lisäksi nämä  rasvahapot alentavat kolesterolia. Myös psyykeen omega-rasvahapoilla on vaikutusta: ne pitävät yllä vireystasoa. Omega-3-rasvahapot ja diabeteksen hoito Omega-3 (rasvahappo) on merkityksellinen muiden terveyshyötyjen lisäksi myös diabeteksen hoidossa. Omega-3 on  rasvahappo, jota saadaan muun muassa kalaöljystä (kalanmaksaöljyssäkin sitä on). Omega-3-rasvahappojen E-EPA rasvahappo  auttaa estämään ja hiljentämään diabeetikoilla olevaa kroonista tulehdusta. On jopa näyttöä siitä, että omega-3- rasvahapot voivat auttaa välttämään (kakkostyypin) diabetesta. Vuonna 2011 saatiin siis tutkimustietoa siitä, että omega-3:t saattavat vähentää vaaraa sairastua aikuistyypin  diabetekseen ja tätä sairastumisvaaraa vähensi varsinkin kasveista saadut omega-3:t. Tämä tutkimustulos on tärkeä, sillä  joskus epäiltiin, että omega-3:t kasvattavat aikuistyypin diabetekseen sairastumisen riskiä. Kyseisessä tutkimuksessa saavutetut johtopäätökset perustuvat kolmeen American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä  julkistettuun tutkimustulokseen aiheenaan erilaisista lähteistä saatujen omega-3-rasvahappojen vaikutukset diabetekseen.  Tutkimuksissa otettiin huomioon myös omega-6-rasvahapot. Kaiken kaikkiaan näissä tutkimuksissa analyysin kohteina olivat  yli 160 000 henkilön terveyteen ja ruokavalioon liittyvät tiedot. Omega-3-rasvahappojen ja diabetekseen sairastumisen vaaran vähentymisen välillä oli yhteys jokaisessa tutkimuksessa.  Tosin merieläimistä (kuten kaloista) peräisin olevien omega-3-rasvahappojen osalta nämä tutkimustulokset eivät olleet  yhtä selviä (esim. eräässä tutkimuksessa diabetekseen sairastumisen vaara pieneni lähinnä vain naisilla kun he käyttivät  merieläimistä peräisin olevia omega-3-rasvahappoja. Yhdessä tutkimuksessa ei tehty eroa omega-3-rasvahappojen lähteiden  välillä). On aivan mahdollista, että tutkittavien miesten ja naisten muut elintavat ja ruokavalio vaikuttivat siihen tulokseen,  että omega-3-rasvahappojen positiivisen vaikutuksen diabeteksen hoidossa sai lähinnä kasveista peräisin olevista  rasvoista. Näiden tutkimuksien perusteella on joka tapauksessa selvää, että omega-3-rasvahapoista ei ole haittaa, vaan  nimenomaan hyötyä aikuistyypin diabeteksen ehkäisyssä. On myös japanilainen tutkimus, jonka tuloksen mukaan EPA-rasvahappo pienensi kakkostyypin diabeteksen munuaisille  aiheuttamia haittavaikutuksia. Lisäksi on tärkeää varsinkin diabetesta sairastaville, että sydänlihaksen omega-3-indeksi on ainakin kahdeksan prosenttia, sillä  tällöin se suojelee valtimonkovettumiselta sekä sydänsairauksilta. Tätä suojaa tarvitsevat etenkin diabeetikot sekä  muut, joilla on kohonnut verensokeri. Tiedon mukaan paras suoja sydänterveydelle saadaan etyyliesteröidystä kalaöljystä.  Tutkijoita kiinnostaa nykyään enenevästi omega-3-rasvahapot diabeteksen sekä sydän- ja verisuonisairauksien estämisessä  ja hoitamisessa.

{lang: 'fi'}