D-vitamiini ja päänsärky


Aiheuttaako D-vitamiinin puutos päänsärkyä? D-vitamiini ja uusi tutkimustieto

On saatu ilmeisesti ensimmäisessä laajassa aihetta koskeneessa epidemologisessa tutkimuksessa viitteitä siitä, että alhainen pitoisuus D-vitamiinia veressä on yhteydessä päänsäryn potemiseen. Jopa siten, että runsaimmin päänsärkyä esiintyy niillä ihmisillä, joiden veressä on vain pieni pitoisuus D-vitamiinia. Niiden ihmisten, jotka kärsivät päänsärystä kannattaisi siten selvittää verensä D-vitamiinipitoisuus ja nauttia D-vitamiinivalmisteita saadakseen peräti 100-150 mikrogrammaa D3-vitamiinia vuorokaudessa. Kyseistä tietoa tarjonnut tutkimusprojekti jatkuu vieläkin ja siitä valmistui hiljattain terveystietojen kyselytutkimus, jonka puitteissa selviteltiin D-vitamiinivajeen ja päänsäryn esiintymisyhteyttä verikokeiden perusteella.

Suuri joukko henkilöitä kertoi, että heillä on muuntyyppinen päänsärky kuin migreeni. Näillä vastaajilla havaittiin käänteinen korrelaatio, mitä tulee D-vitamiinipitoisuuteen veressä. Siis päänsärkyä esiintyi sitä enemmän, mitä pienempi oli D-vitamiinin määrä. Kuitenkin tupakoivien koehenkilöiden D-vitamiinipitoisuus oli liian suuri, mikä johtuu mittausmenetelmästä.

On hyvä vielä täsmentää, että tämän epidemologisen tutkimuksen nojalla ei voida väittää, että  D-vitamiinin puute olisi syy päänsärylle. Suositusten mukainen D-vitamiinin pitoisuus voi kuitenkin auttaa vähentämään päänsärkyä. Tietenkään ylettömän suuria määriä D-vitamiinia ei ole järkevää käyttää.


Aiheuttaako D-vitamiinin puutos päänsärkyä? D-vitamiini ja uusi tutkimustieto

On saatu ilmeisesti ensimmäisessä laajassa aihetta koskeneessa epidemologisessa tutkimuksessa viitteitä siitä, että alhainen pitoisuus D-vitamiinia veressä on yhteydessä päänsäryn potemiseen. Jopa siten, että runsaimmin päänsärkyä esiintyy niillä ihmisillä, joiden veressä on vain pieni pitoisuus D-vitamiinia. Niiden ihmisten, jotka kärsivät päänsärystä kannattaisi siten selvittää verensä D-vitamiinipitoisuus ja nauttia D-vitamiinivalmisteita saadakseen peräti 100-150 mikrogrammaa D3-vitamiinia vuorokaudessa. Kyseistä tietoa tarjonnut tutkimusprojekti jatkuu vieläkin ja siitä valmistui hiljattain terveystietojen kyselytutkimus, jonka puitteissa selviteltiin D-vitamiinivajeen ja päänsäryn esiintymisyhteyttä verikokeiden perusteella.

Suuri joukko henkilöitä kertoi, että heillä on muuntyyppistä päänsärkyä kuin migreeni. Näillä vastaajilla havaittiin käänteinen korrelaatio, mitä tulee D-vitamiinipitoisuuteen veressä. Siis päänsärkyä esiintyi sitä enemmän, mitä pienempi oli D-vitamiinin määrä. Kuitenkin tupakoivien koehenkilöiden D-vitamiinipitoisuus oli liian suuri, mikä johtuu mittausmenetelmästä.

On hyvä vielä täsmentää, että tämän epidemologisen tutkimuksen nojalla ei voida väittää, että  D-vitamiinin puute olisi syy päänsärylle. Suositusten mukainen D-vitamiinin pitoisuus voi kuitenkin auttaa vähentämään päänsärkyä. Tietenkään ylettömän suuria määriä D-vitamiinia ei ole järkevää käyttää.

 

{lang: 'fi'}