Verenpainetauti

Verenpainetauti

Verenpainetauti on vakava terveysriski ja oikea kansantauti Suomessa. Kohonnut verenpaine eli verenpainetauti on hoitamattomana hengenvaarallinen. Jos verenpaineen yläarvo on 140 tai enemmän tai ala-arvo on 90 tai suurempi, on verenpaine kohonnut ja hoitotoimia tarvitaan verenpainetautiin. Verenpainetta pidetään normaalina jos verenpaine on alle 130/85 mmHg (millimetriä elohopeaa).

Kohonneesta verenpaineesta eli verenpainetaudista on monenlaista haittaa terveydelle. Verenpainetauti aiheuttaa vahinkoa valtimoille sekä saa aikaan aivohalvausta ja sydäninfarkteja. Verenpainetautia voi hoitaa omilla toimilla, kuten tupakoinnin lopettamisella, laihduttamalla ylipaino pois, liikkumalla tarpeeksi (esim. tekemällä kävelylenkkejä tai hölkkäämällä) sekä vähentämällä suolan käyttöä (on hyvä huomioida, että monissa elintarvikkeissa on piilosuolaa, kuten makkaroissa). Mikäli omat hoitotoimet eivät tehoa, on aloitettava verenpainetaudin lääkehoito, jota käytetään säännöllisesti.

Jos verenpaine on 130–139/85–89, on verenpaine tyydyttävällä tasolla eikä verenpainetautia ole. Suurempi lukema verenpaineen mittaustuloksessa tarkoittaa yläpainetta (systolinen) eli valtimon sisäistä painetta kun sydän supistuu. Pienempi lukema on alapaine (diastolinen) eli sydämen lepovaiheen aikainen paine. Varsinkin keski-iässä ja vanhuudessa on varsin tavallista, että verenpaine kohoaa ja muodostuu verenpainetauti. Suomessa peräti noin 500 000 ihmistä on verenpainetaudin takia lääkityksessä. Etenkin ikävuodesta 40 eteenpäin verenpainetauti yleistyy, nuorilla verenpainetauti on harvinainen.

Verenpainetauti: syitä kohonneeseen verenpaineeseen

Ylivoimaisesti suurin ryhmä syitä verenpainetautiin on ihmisen omat elintavat, tosin joillakin ihmisillä on myös perintötekijöihin perustuvaa altistumaa. On kuitenkin monta syytä, joita voi itse hallita.

1. tupakointi
2. vyötärön alueelle kertyvä ylipaino (miehellä siis omenavatsa, naisella päärynävartalo)
3. suolan liikakäyttö (natriumilla on vaikutusta verenpaineeseen)
4. lakritsan runsas nauttiminen
5. vähäinen liikunta
6. tulehduskipulääkkeet
7. hormonihoidot kuten e-pillerit
8. runsas alkoholin juominen
9. stressi.

Vajaa 5% verenpainetaudista / kohonneesta verenpaineesta aiheutuu jostain toisesta sairaudesta (sekundaarinen verenpaineen kohoaminen).

Miten verenpainetta mitataan?

Ihmisen verenpaineessa tapahtuu tilanteista johtuvaa vaihtelua. Jotta satunnaiset tekijät saadaan eliminoitua mittaustuloksesta on verenpaineen mittaaminen tehtävä näin: edeltävän puolen tunnin aikana ei harjoiteta voimakasta liikuntaa, ei tupakoida eikä juoda kofeiinia sisältäviä juomia. Verenpaineen mittaaminen suoritetaan niin, että mitattavan ihmisen käsi lepää pöydällä ja henkilö istuu.

Lisäksi verenpaine mitataan kahdesti ja lopputulos on noiden mittauksien keskiarvo. Diagnoosi verenpainetaudista varmistuu kun verenpaine mitataan ainakin neljän eri päivinä tehdyn mittauksen tuloksien perusteella. Lisäksi tehdään eräitä laboratoriokokeita diagnoosin varmistamiseksi.

{lang: 'fi'}