Nettiukko

Harppaa pääsisältöön »

Hakusivu

Oma ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Tarjoustuotteet »  

Teen valmistus

TEETÄ VILJELMÄLTÄ KUPPIIN

Teepensaat kasvavat 45. pohjoisen ja 30. eteläisen levysasteen välillä
trooppisissa ja subtrooppisissa maissa noin 300- 2200 metriä merenpinnan
yläpuolella, esim. Ceylonissa, Kiinassa, Intiassa, Japanissa. Teepuun sanotaan
olevan kotoisin Kiinan, Intian ja Burman rajaseutujen vuoristometsistä. Vihreä
tee ja musta tee ovat sama kasvi. Tee (Carmellia sinensis) kuuluu
Theaceae-kasvisukuun. Alunperin tee kasvoi luonnonvaraisena Kiinassa Huanin
maakunnassa.
Tee on juomana noin 5000 vuotta vanha. Tarinan mukaan teen tuli löytäneeksi
sattumalta Kiinan keisari Chen Nung vuonna 2737 eKr.
Teepensaita, tai oikeammin teepuita kasvaa eri lajeja, jotka useimmat ovat
luonnon tai ihmisen ”muovaamia”. Leikkaamattomana teepensas voi kasvaa jopa 20
metriä korkeaksi puuksi, mutta viljeltynä pensas pidetään alle 150 cm
korkuisina, joka helpottaa käsin tapahtuvaa poimintaa ja parantaa lehtien
kasvua. Alkuperäisten kasvupaikkojen mukaan teepensas sai kaksi tieteellistä
nimeä: Thea sinensis ja Thea assamica. Teepensas on pitkäikäinen ja
hidaskasvuinen. Pensas tuottaa satoa aikaisintaan neljän vuoden kuluttua, monet
vasta kymmenen vuoden kuluttua. Satoa saadaan yli 50 vuoden, jopa satojen
vuosien ajan.

Teen makuun ja ominaisuuksiin vaikuttavat oleellisesti kasvupaikan ilmasto,
alueen maaperä, itse kasvin laji ja jalostus sekä poiminta ajankohta. Myös
poiminnan jälkeisellä käsittelyllä ja poimintamenetelmällä on merkitystä teen
makuun ja laatuun. Parhaimmat laadut kerätään käsin, jolloin pystytään
erittelemään mitä kerätään. Parhaimpiin laatuihin kerätään vain nuput ja kaksi
ylintä lehteä.



TEEN KÄSITTELY

Lakastuttaminen eli nuudutus eli nahistaminen

- lehtiä kuivatetaan kuivausritilöillä noin vuorokauden ajan, jolloin yli 40%
painosta haihtuu
- lämmin, 20-40 asteinen ilma, muuttaa teelehdet nahkeiksi
- lehdistä tulee pehmeitä ja taipuisia

Kiertäminen , rullaus eli murskaus

- nahkeat lehdet murskataan koneellisesti
- lehtien solut rikkoontuvat ja teeöljyt ja entsyymit vapautuvat. Näistä
muodostuu teelle tyypillinen maku ja aromi.
- lehti kiertyy rullamaiseksi, ja usein ruoti irtoaa
- isompia lehtiä joudutaan rullaamaan useampia kertoja
Seulonta
- lehdet /lehtimassat siivilöidään koon mukaan fermentointia varten

Käyminen , hiostaminen eli fermentointi liittyy vain mustan teen valmistamiseen

- rullatut lehdet siirretään ja levitetään kosteaan pimeään tilaan maksimissaan
muutaman tunnin ajaksi
- teelehtien solukko rikkoontuu ja polyfenolit hapettuvat. Lehtien pinnassa
olevat katekiinit reakoivat entsyymien kanssa.
- Entsyymeistä ja öljystä muodostuu teelehtiin maku ja väri
- hapetus kosteassa ympäristössä kestää alle puolesta tunnista neljään tuntiin.
Tänä aikana teen vihreä väri muuttuu ruskeaksi. Vihreän tee ei anneta käydä
lainkaan.
- teen sisältämiä falovonoideja ja katekiineja häviävää käymisen aikana
- puolifermentoitua oolong teetä valmistettaessa fermentointi aika on lyhempi

Kuivatus

- käyminen lopetetaan kuumalla yli 80 asteisella ilmalla
- kuuma ilma poistaa teestä kosteuden ja varmistaa säilyvyyden, kuivatuksen
jälkeen kosteusprosentti on alle 4%
- kuivaus lisää mustaa väriä ja takaa teen säilymisen

Lajittelu, seulominen
- teelehdet siivilöidään koon ja laadun mukaan
Laatuluokat

Teen luokittelusanasto on englanninkielinen. Pääluokat ovat ”leaf” ja ”broken”,
mutta laatuluokituksia ja kirjainyhdistelmiä useita kymmeniä. Luokittelu kertoo
teelehtien koon ja määrän. Broken –luokan tee on tummempaa ja vahvemman
makuista.

First Flush Darjeeling, vuoden ensimmäisistä sadoista
Flowery Orange Pekoe nuori Darjeeling
Orange Pekoe pitkät ohuet lehdet
Pekoe pienet lehdet, voimakas maku
Souchong leveä lehti, laadullisesti melko huono, savunmaku

Broken Orange Pekoe joukossa lehdenkärkiosia
Broken Pekoe pieniä lehdenkärkiosia
Broken Pekoe Souchong leveitä isoja huonolaatuisia osia
Broken Pekoe Fannings teemurska
Dust seulottaessa erottuva pöly.

Pussiteehen käytetään joko Dust tai Fannings laatua.

Eri erät ja laadut arvioidaan aina aistinvaraisesti maistamalla. Arvioinnin
kohteena on kuivat lehdet, haudutetut lehdet ja haudutettu tee.

Pakkaus
- seulonnan jälkeen tee pakataan tiiviisti
- teetiloilta tee kulkeutuu Eurooppaan teehuutokauppojen kautta

Teen päälaatuja on neljä

- vihreä tee
- musta tee
- valkoinen tee
- oolong eli puolifermentoitu tee

Lisäksi teelehtien tapaan käytettäviä ovat Rooibos ja Honeybush sekä yrtti- ja
hedelmähaudukkeet sekä Mate ja Lapacho

Oikeaoppisen valmistustavan mukaan veden lämpö on, noin 75 -90 °C. Sen
saavuttaa, kun kaataa kiehahtaneen veden ensin esim. toiseen, kylmään
teepannuun, ja siitä muutaman minuutin päästä teelehtien päälle.
Kannellisessa kupissa tai pienessä (parin desin) posliinipannussa
- esilämmitä kuppi tai pannu kuumalla vedellä
- laita kuppiin 1 g (1/2 rkl) teetä yhtä desiä vettä kohden
- ruokalusikallinen (noin 10g) riittää yhteen litraan teetä
- kaada oikean lämpöinen vesi teelehtien päälle (korkeassa kaaressa niin vesi
hapettuu lisää)
- anna hautua 1,5-3 minuuttia kannen alla
- joitakin laatuja haudutetaan 3 –5 minuuttia
- kaada tee toiseen kuppiin (estä tarvittaessa teelehtiä valumasta mukana
kannella) ja nauti juoma
- hyvälaatuisesta teestä ei tule kitkerää ei karvasta
- tottumattomalle vihreä tee saattaa maistua karvaalta, joka johtuu erilaisista
hapoista ja antioksidanteista, jota vihreässä teessä on paljon. Nämä ovat
olemassa juuri karvaassa olomuodossa. Tarvittaessa teehen voi lisätä hieman
sokeria tai muuta makeutusainetta, joka peittää karvaan maun.

Teelehdet kestävät hyvin useammankin haudutuskerran.

TEEN VALMISTAMINEN

1. Kahvin / teen keitin

- kolme teelusikallista teetä (yksi ruokalusikka) ja litra vettä = 1 litra
valmista teetä
- teelehdet suodatinpussiin

2. Kartiomainen sihvilä

- valmistetaan suoraan kuppiin
- kiehauta vesi , anna veden hieman jäähtyä (n. 80° C)
- sihvilään yksi teelusikallinen teetä
- kaada vesi kuppiin sihvilän läpi
- anna hautua maun mukaan, noin 2 minuuttia

3. Haudutuskannussa

- laita teelehtiä haudutuskannuun, 3- 4 teelusikallista
- kiehauta vesi , anna veden hieman jäähtyä (n. 80° C)
- kaada vesi haudutuskannuun, ja anna hautua 5 – 10 minuuttia
- pidempiaikaisella haudutuksella saadaan ns. teetiivistettä, jota laimennetaan
maun mukaan kuumalla vedellä
- kaataessasi teetä kuppiin, käytä teesihtiä
- teelehdet voi laittaa myös haudutuspussiin tai isoon sihtiin

4. Presso /Bistrokeitin

- laita teelehdet keittimeen, 3- 4 teelusikallista
- kiehauta vesi , anna veden hieman jäähtyä (n. 80° C)
- kaada vesi haudutuskannuun, ja anna hautua 5 – 10 minuuttia
- paina mäntä alas ja tarjoile tee

5. Jäätee

- kiehauta vesi esim. kattilassa
- lisää hedelmähauduketta n. 3 ruokalusikallista litraan vettä
- anna hautua n. 15 minuuttia
- lisää sokeri tai makeutusaine
- anna jäähtyä ja pakasta esim. maitopurkissa

hedelmähaudukkeesta voi valmistaa myös jääpalakuutioita tai mehujäätä


Kuinka valmistat hyvää teetä


• Kuumenna raikas kylmä vesi kiehumapisteeseen
• Esilämmitä teekannu kaatamalla siihen kiehuvaa vettä, kaada vesi muutaman
minuutin päästä pois.
• Lusikoi kannuun teelusikallinen teetä kupillista kohden ja yksi ylimääräinen
kannulle.
• Kaada kiehuva vesi teelehtien päälle.
• Hauduta mustaa teetä 2 – 5 minuuttia, vihreää 2 – 3 minuuttia.
• Kaada teekuppiin tai -mukiin ja nauti.
Teen voit halutessasi maustaa hunajalla, sokerilla, hillolla, sitruunalla jne.

Säilytä tee hyvin suljetussa tiiviissä purkissa pimeässä ja viileässä.
Valmistusvinkki
Mustan ja vihreän teen lehtiä voi ja kannattaa käyttää useamman kerran. Lehtien
tulee olla käyttökertojen välillä veden peitossa. Vihreä ja valkoinen tee kestää
useammankin haudutuksen, mielellään peränjälkeen tai lyhyen ajan kuluessa, muuten
vihreä tee fermentoituu ja muuttuu mustaksi. Mittaa 8-10 kukkuraista
teelusikallista teenlehtiä esilämmitettyyn 1-2 litran teekannuun, kaada n. 80
asteinen veden päälle ja anna hautua muutamia minuutteja. Tätä vahvaa teetä
kaadetaan teemuki puolilleen ja muki täytetään keitetyllä vedellä. Aina kun
teetä on otettu teekannusta, se täytetään kiehuvalla vedellä. Seuraavalla
kerralla mukiin kaadetaan noin puolet teetä kannusta ja puolet kiehuvaa vettä.
Näin samoista teelehdistä riittää teetä useammalle hengelle tai jopa kahdeksi
päiväksi. Lämpimällä ilmalla teekannu kannattaa panna käyttökertojen välillä
viileään tai tee alkaa käydä.

VIHREÄ TEE ON MAAILMAN TOISEKSI SUOSITUIN JUOMA VEDEN JÄLKEEN !

 

Teekaupan etusivulle